CANLI TV

Kars Peynir Müzesi Ziyaretçi Rekoru Kırdı

Haber | 3.Sayfa 20.08.2024 - 13:48

Kars Peynir Müzesi 2024'ün ilk yarısında 60 bin ziyaretçiyi ağırladı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Kars'ın Süvari Tabyası'nda kurulan Türkiye'nin ilk tematik Peynir Müzesi, açıldığı günden bu yana başta Gravyer olmak üzere çeşitli peynirleri sergileyerek büyük ilgi gördü. Sadece 2024'ün ilk yedi ayında müzeyi 60.000 kişi ziyaret etti.

Kars Peynir Müzesi Büyük İlgi Görüyor

Başta Gravyer ve Kars kaşarı olmak üzere çok çeşitli peynirleri tanıtan ve bölgenin geleneksel peynir yapım tekniklerini sergileyen müze, hem yerli hem de yabancı turistlerden büyük ilgi gördü.

Kars Peynir Müzesi Müdürü Yeşim Koç, hem yerli hem de yabancı turistlerden gelen yoğun ilgiyi vurgulayarak, "Ocak ayından bu yana yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık 60.000 ziyaretçimiz oldu. Yıl sonuna kadar bu sayının 100.000'i geçeceği görülüyor. Bu bizim için gerçekten gurur verici ve mutlu bir sayı. Mart 2022'de açıldık ve bu 2,5 yılda büyük bir tanınırlık elde ettik." dedi.

Koç, "Müzedeki görsellerde büyük bir değişiklik yapmadık. Ancak atölye bölümümüz yavaş yavaş faaliyete geçecek. Yılın belirli zamanlarında burada atölye günlerimiz olacak. Misafirlerimize peynir yaptıracağız. Kendi hamurlarını yoğurarak kendi Kaşar peynirlerini yapacaklar, sonra yaptıkları peyniri alıp afiyetle yiyecekler" şeklinde konuştu.

Kars Peynir Müzesi'nde ziyaretçilere Kars peynirinin tarihi ve çeşitleri hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Müzede ayrıca peynir yapımında kullanılan eski araç ve gereçler sergileniyor. Ayrıca müzede düzenlenen tadım etkinlikleri ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

Tarihi tabyada kurulan Kars Peynir Müzesi'nde bazı bölümlerde hayvanların tükettiği endemik bitkiler, ahır alanı, süt dolu çalkalayıcılar, yaylalardaki yaşam ve peynir yapım süreci anlatılıyor. Müzede ayrıca bölgede üretilen ve çeşitli peynirlere lezzet katan endemik çiçekler de tanıtılıyor.

Müzeyi ziyaret edenler ayrıca Gravyer üretimi, peynir salonu, video odası, temsili Kars İstasyonu, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi İstasyonu, Kars evleri, aşçı ve atölye bölümleri gibi bölümler aracılığıyla yaylalardan gelen sütün peynire dönüşme yolculuğunu da öğrenebiliyor.