Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi'nde derinleşen insani felaket konusunda sert bir uyarıda bulunarak, çoğunluğu yerinden edilmiş iki milyondan fazla Filistinlinin artık hiçbir gelir kaynağı olmadan yaşadığını ve hayatta kalmak için tamamen insani yardıma bağımlı olduğunu açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı, son 24 saatte yayınladığı bir dizi acil açıklamada, Gazze genelinde kötüleşen gıda güvenliği durumu konusunda alarm verdi. WFP, bölgenin hızla tükenen gıda stoklarıyla karşı karşıya olduğunu, yüz binlerce hayatı riske attığını ve bölgeyi kıtlığın eşiğine getirdiğini belirtti.
Gazze'deki Dram Giderek Artıyor
Dünya Gıda Programı'na göre, İsrail'in sınır kapılarını kapatmaya devam etmesi, acilen ihtiyaç duyulan gıda, ilaç ve diğer yaşam kurtarıcı malzemelerin teslimatını etkili bir şekilde engellediği için kritik durum daha da kötüleşti.
WFP, "Gazze'nin istikrarlı ve kesintisiz bir insani yardım akışına ihtiyacı var" vurgusunda bulunarak, acil müdahale edilmediği takdirde bölgede gıda güvenliğinin çökmesinin kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu.
WFP ayrıca, mevcut kısıtlamaların devam etmesi halinde, zaten kötü olan koşulların tam ölçekli bir insani felakete dönüşeceğini vurguladı. Filistinli siviller, özellikle kadınlar ve çocuklar, krizin yükünü çekiyor ve gıda, temiz su ve sağlık hizmeti gibi temel kaynakların akut kıtlığına katlanıyor.
İnsani yardım örgütleri, Gazze'deki geçişlerin yeniden açılması ve yardım operasyonlarını kolaylaştırmak için kalıcı bir ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Ancak devam eden düşmanlıklar ve lojistik engeller yardım teslimatının önündeki en büyük engeller olmaya devam ediyor.
Dünya Gıda Programı'nın uyarısı, Gazze'ye uygulanan ablukanın yedinci haftasına yaklaşırken, İsrail'in eylemlerine yönelik uluslararası kınamaların arttığı ve daha fazla can kaybını önlemek için acil müdahale çağrılarının arttığı bir dönemde geldi.