İstanbul'da sahte alkollü içki nedeniyle meydana gelen ölümlere uluslararası basında geniş yer verildi. İngiliz Daily Mail gazetesinde artan vergilerin ardından Türkiye'de özel üretimin arttığı ve sahte alkollü içkiden kaynaklı zehirlenmelerin yaygın olduğu belirtilirken, Özbekistan merkezli Gazeta.uz isimli haber sitesinde hayatını kaybedenler arasında 14 Özbekistan vatandaşı olduğu aktarıldı.
İstanbul'da Sahte Alkollü İçki Kullanımı Sonucu 38 Kişi Hayatını Kaybetti
İstanbul'da ay başından bu yana sahte alkollü içki kullanımına bağlı zehirlenen ve hastanelere başvuran 92 kişiden 38'i hayatını kaybetti, tedavisi tamamlanan 8 kişi taburcu edilirken, 46 kişinin tedavisi devam ediyor ve sahte alkollü içki üretimine ilişkin ek önlemler alınırken operasyonlar da sürüyor.
Alman Die Welt gazetesinin haberinde, Türkiye'de ve özellikle İstanbul'da zaman zaman sahte alkolden kaynaklı ölümlerin meydana geldiği belirtilirken, alkollü içeceklere uygulanan yüksek vergilere dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın alkol ve tütün tüketimine karşı tutumu vurgulandı.
İngiliz Daily Mail gazetesindeki haberde, Türkiye'de artan vergilerin özel üretimi teşvik ettiği ve sahte alkollü içkiden kaynaklanan zehirlenmelerin yaygın olduğu belirtilirken, 2024 yılında İstanbul'da bu tür zehirlenmelerin 48 kişinin ölümüne neden olduğu ifade edildi.
Özbekistan merkezli Gazeta.uz isimli haber sitesinde yer alan bilgilere göre, sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenler arasında 10 Özbekistan vatandaşı bulunurken, Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu alkol kullanımından kaçınılması ve dikkatli olunması çağrısında bulundu.
Fransa merkezli Le Monde gazetesine göre, Türkiye'de alkollü içkiler üzerindeki vergilerin artmasıyla özel üretimin arttığı ve sahte alkolden kaynaklanan zehirlenmelerin yaygın olduğu belirtilirken, en yaygın sahte ürün olarak Türkiye'nin anason aromalı rakısı gösterildi.
Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesine göre, Türkiye'de sahte alkollü içkilerin metanol ile karıştırılarak üretildiği ve bu durumun ölüme neden olabileceği vurgulanırken, 2024 yılında İstanbul'da sahte içkiden dolayı 110 kişinin hastalandığı ve bunlardan 48'inin yaşamını yitirdiği belirtildi.