Avrupa’da herkesin gözü önünde gerçekleşen ancak o dönem siyasi gerekçeler ve başka olaylardan dolayı müdahale edilmeyen bir soykırım…
Srebrenitsa katliamı hala birçok kişinin içinde geçmeyen bir acı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük insanlık dramı olarak görülen Srebrenitsa katliamında en az 8 bin 372
Boşnaklı sivil acımasızca öldürüldü, işkenceye maruz kaldı. 29 yıl geçmesine rağmen acısı hala çok taze duruyor.
Srebrenitsa Katliamı Ne Zaman Oldu?
Srebrenitsa, Boşna Hersek’in doğusundaki bir şehir olarak biliniyor. Tarihler 11 Temmuz 1995’i gösterdiğinde Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerleri bu şehri ele geçirdi.
Şehrin ele geçirilmesiyle başlayan yağmalar, soykırım ve çeşitli işkenceler günümüzde hala anılmaya devam ediyor. Bu soykırımı kötü kılan durumların başında ise hala binlerce insanın bir mezarının dahi olmaması. Çünkü kendilerinin cenazeleri bulunamıyor.
Olay Nasıl Başladı?
Sırp komutan Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler 11 Temmuz 1995 tarihinde şehri gele geçiriyor. Siviller bu baskıdan kurtulmak için BM bünyesinde yer alan Hollandalı askerlere sığınmak istiyor.
Ancak Hollandalı askerler kendilerine sığınan sivilleri Sırp askerlerine teslim etti. Mladic yıllar sonra müebbet hapis ile cezalandırılsa da o zamanlar bu soykırım sonrası şunları demiştir:
Nihayet bu topraklarda Türklerden (bölgedeki Müslümanlar için kullanılıyor) intikam alma zamanı geldi
Binlerce Ölü, Milyonlarca Yaralı!
Gerçekleşen tek taraflı savaş sonrası en az 8 bin 372 Boşnak sivilinin katledildiği bilgisine ulaşıldı. O dönem Avrupa ülkeleri bu duruma tamamen göz yumdu!
Sayısız sivil ise psikolojik, fiziksel şiddette maruz kaldı. Kadın ve çocuklar evlerinden sürgün edildi.