Dünya Bankasının İcra Kurulu, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki en eski demiryolu koridorlarından birinin modernizasyonu ve genişletilmesine odaklanarak elektrikli demir yolu ulaşımını yaygınlaştırma çabalarını desteklemek üzere 660 milyon dolarlık finansmanı onayladı.
Finansman, Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi’nde Kullanılacak
Bankadan yapılan açıklamaya göre, finansman, yük taşımacılığını iyileştirmeyi, ihracatı artırmayı, istihdam yaratmayı ve sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlayan Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi'ne kullanılacak.
Proje kapsamında, Sivas'taki Divriği ile Kars arasındaki 660 kilometrelik demiryolları hattı elektriklendirilecek ve modernize edilecek, dizel yakıtlı trenler tamamen elektrikli bir sistemle değiştirilecek. Proje, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars olmak üzere dört ili birbirine bağlayacak ve güzergah boyunca yaklaşık 600.000 sakinin faydalanması bekleniyor. Ayrıca yerel işletmelere ve tarımsal işletmelere önemli destek sağlamayı hedefliyor.
Dünya Bankası, tamamlandığında demir yolunun yük kapasitesinin yıllık 750.000 tondan yıllık 20 milyon tona çıkacağını öngörüyor. Şu anda Türkiye'deki yük taşımacılığının %95'i karayoluyla gerçekleştiriliyor ve projenin ülkenin doğu ve batı bölgeleri arasındaki bağlantıları güçlendirirken nakliye sürelerini ve lojistik maliyetlerini düşürmesi bekleniyor.
Projenin Amacı Açıklandı
Projenin, demiryolu yük taşımacılığını teşvik ederek ülkenin karbondan arındırma çabalarında önemli bir rol oynaması bekleniyor. Dünya Bankası, yük taşımacılığının karbondan arındırılmasının Türkiye ekonomisi için, özellikle küresel pazarlarda rekabetçi kalmayı hedefleyen ihracatçılar için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Demiryolu projesinin 2030 yılına kadar yıllık 72 bin 332 ton karbon emisyonunun önlenmesi, 2060 yılına kadar ise bu rakamın 245 bin 835 tona ulaşması bekleniyor.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Türkiye, demir yolu bağlantılarını modernize ederek ve genişleterek yerel ekonomileri canlandırmak, hizmet alamayan bölgelerde iş yaratmak, lojistik merkez olma hedefini desteklemek ve ulaştırma sektöründe karbon emisyonlarını azaltmak gibi stratejik hedeflere ulaşabilir” dedi.