Türkiye’de çalışan anneler için doğum izni sürelerinde önemli bir reform hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın azalan nüfus artış hızına vurgu yaptığı açıklamaların ardından, annelere yönelik hakların genişletilmesi gündeme geldi. Yapılması planlanan düzenlemeyle, şu anda 16 hafta olan ücretli doğum izninin 1 yıla, ücretsiz iznin ise 1,5 yıla çıkarılması hedefleniyor.
Mevcut Doğum İzni Uygulaması Nasıldı?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, doğum izni süresi toplam 16 hafta olarak belirlenmiş durumda. Bu sürenin 8 haftası doğum öncesi, 8 haftası ise doğum sonrası kullanılmakta. Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi izin süresi her bir çocuk için 2 hafta artırılıyor. Örneğin, ikiz doğumda toplam doğum izni süresi en az 18 hafta oluyor.
Kadın çalışan, sağlık durumu elverdiği sürece, doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmayı sürdürebiliyor ve kullanılmayan doğum öncesi izin süresi doğum sonrası döneme aktarılabiliyor. Ayrıca, doğum sonrası 1 yıl boyunca günde iki kez yarımşar saat olmak üzere toplam 1 saat süt izni hakkı da mevcut.
Türkiye'de doğurganlık hızının son yıllarda düşüş eğiliminde olması, hükümeti yeni önlemler almaya yöneltti. Bu bağlamda, annelere yönelik daha uzun doğum izni süreleri, hem çocuk sayısının artmasına katkı sağlamak hem de çalışan kadınların iş hayatındaki varlığını desteklemek amacıyla planlanıyor.
Planlanan yeni doğum izni süresi, kadınların iş gücünden kopmadan çocuk sahibi olmalarını kolaylaştıracak. Uzun süreli izin hakkı, kadınların kariyer hedefleri ile aile yaşamlarını dengelemelerine yardımcı olurken, iş yerinde de daha sağlıklı ve destekleyici bir ortam oluşturulmasına katkı sunacak.