08 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Gündem Bingöl'de Deprem Araştırmaları Hızlandı: Fay Hatları Detaylı İnceleniyor

Bingöl'de Deprem Araştırmaları Hızlandı: Fay Hatları Detaylı İnceleniyor

İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen projede olası deprem tarihleri belirlenebilecek. İşte detaylar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bingöl'de Deprem Araştırmaları Hızlandı: Fay Hatları Detaylı İnceleniyor

İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen, AFAD ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında önemli çalışmalar yürütülüyor. 

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen projede, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Aynur Dikbaş liderliğindeki ekip, Bingöl'deki Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu'nun kesişim noktalarında incelemelerde bulunuyor. 

“Amacımız Fayların Deprem Üretme Davranışını Anlayabilmek”

Dr. Dikbaş, projede Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nden Dr. Musa Balkaya'nın da yer aldığı 9 kişilik araştırma ekibiyle birlikte, Yedisu ve Adaklı ilçelerinde kazılan hendeklerde fay hatlarının kestiği katmanları inceliyor. Dikbaş, “Amacımız bu fayların deprem üretme davranışını anlayabilmek. 

Bingöl çevresinde Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun sismik boşluğu olan Yedisu segmenti ile Doğu Anadolu Fay Zonu'nun segmentleri yer alıyor" dedi. Ekip, Sancak-Uzun Pazar Fay Zonu'nda da ilk kez paleosismolojik çalışmalar gerçekleştiriyor. Dikbaş, bu fay zonunda tarihsel depremlerle ilgili bilgi bulunmadığını belirtti. 

Olası Deprem Tarihleri Belirleniyor

Burada belirledikleri eski depremleri tarihlendirerek bu fay zonunun deprem geçmişini ortaya koymayı hedeflediklerini belirtti. Proje, kazı çalışmalarında yüzey kırığı ve deformasyon oluşturan depremleri belirleyerek, olabilecek depremlerin tarihlerini tespit etmeyi amaçlıyor. 

Dr. Dikbaş, "Bu fayların deprem üretme davranışını anlamaya çalışıyoruz. Düzenli mi, düzensiz mi deprem üretiyorlar? Ulaşmak istediğimiz bilgilerden biri bu" ifadelerini kullandı. Proje kapsamında Bingöl civarındaki üç önemli fay zonunda toplam 10 kazı çalışması planlanıyor. Projenin süresinin iki yıla kadar sürmesi bekleniyor.

KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yer: İzmir Konak! Laf Atma Kavgasında 1 Kişi Hayatını Kaybetti

Yer: İzmir Konak! Laf Atma Kavgasında 1 Kişi Hayatını Kaybetti

Sponsorlu bağlantılar