Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ege Denizi’nde Santorini Adası çevresinde meydana gelen deprem fırtınası ile ilgili önemli bir çalışmaya imza attı. Doç. Dr. Özçelik ve ekibi, Yunanistan ve Türkiye kıyılarında olası tsunami etkilerini detaylandıran bir harita geliştirdi.
Metre Metre Taşkın Alanları Belirlendi
Hazırlanan tsunami risk haritası, bölgedeki kıyı alanlarının metre metre nasıl etkileneceğini ortaya koyuyor. Bu sayede, hem Türkiye'nin batı kıyıları hem de Yunanistan’ın sahil bölgeleri için olası su baskını senaryoları görselleştirildi. Çalışma, tsunami sırasında kıyıdan iç kesimlere kadar ilerleyebilecek su seviyelerini, etkilenecek bölgeleri ve potansiyel riskleri net bir şekilde gösteriyor.
Deprem Fırtınası ve Olası Tsunami Senaryoları
Santorini Adası ve çevresi, tarih boyunca aktif volkanik ve tektonik hareketlere sahne olmuş bir bölge. Son dönemde burada gözlenen sürekli ve art arda gelen depremler, bilim insanlarını olası bir tsunami riski konusunda harekete geçirdi. Özellikle deniz tabanındaki fay hareketlerinin ani su yükselmelerine neden olabileceği düşünülüyor