İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından Japon yer bilimci Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depreme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Silivri açıklarında ve Orta Marmara Çukuru'nda meydana gelen ve İstanbul’da kısa süreli paniğe neden olan 6.2 büyüklüğündeki deprem, uzmanların dikkatini bir kez daha Marmara’ya çevirdi. Japon deprem uzmanı Moriwaki, bu tür depremlerin Marmara’daki büyük deprem riskini artırdığını belirterek, önümüzdeki bir hafta içinde artçı sarsıntıların devam edebileceği konusunda uyardı.
Marmara’da Deprem Riski Yüksek
Moriwaki, Marmara’da önümüzdeki 30 yıl içinde büyük bir depremin meydana gelme olasılığını yüzde 60 olarak değerlendiriyor. Bu oran, İstanbul ve çevresi için ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. Marmara Denizi’nin kuzey ve güney kollarına dikkat çeken uzman, özellikle güney kolun Düzce'den başlayıp Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’ye uzandığını belirtiyor. Japon deprem uzmanı, bu hatta 100 yılda bir büyük deprem beklendiğini ve söz konusu bölgede 200 yıllık bir sismik sessizlik yaşandığını hatırlattı.
İstanbul'da Bu Bölgelere Dikkat
Depremlerde binanın deprem merkezine yakınlığından çok, bulunduğu zeminin sağlamlığının etkili olduğunu vurgulayan Moriwaki, İstanbul’daki bazı semtler için özel uyarılarda bulundu. Yeşilköy, Avcılar ve Büyükçekmece gibi denize yakın bölgelerde zemin yapısının yumuşak olduğuna dikkat çeken uzman, bu alanlarda riskin daha yüksek olduğunu belirtti. Buna karşılık, zemin olarak daha sağlam olan Taksim gibi bölgelerde binaların durumu kötü olsa bile, depreme karşı daha avantajlı olunabileceğini söyledi.
Tsunami Riski Var
Marmara Denizi’nde olası bir büyük depremin tsunami riski de taşıdığına dikkat çeken Moriwaki, özellikle kıyı kesimlerde yaşayanların bu riske karşı bilinçli olması gerektiğini ifade etti. Ege bölgesindeki fay hatlarının ise daha kısa ve dar yapıda olduğunu, bu nedenle her zaman yıkıcı olmayabileceğini ancak Yunanistan tarafında 7 büyüklüğüne ulaşan depremler görülebildiğini de sözlerine ekledi.
Japonya ve Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ülkelerde, depremlerin tamamen önlenemeyeceğini ancak doğru hazırlıklarla etkilerinin büyük ölçüde azaltılabileceğini belirten Moriwaki, “Devletin ve halkın birlikte hareket etmesi durumunda, olası bir depremin yaratacağı hasar yüzde 70 oranında azaltılabilir” dedi.