23 Nisan’da İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara’da uzun süredir beklenen büyük depremin ayak sesleri olarak değerlendiriliyor. Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu son sarsıntının, bölgedeki gerilimi daha da artırdığını ve büyük depremi tetikleyebileceğini belirtti. Özellikle Kumburgaz Fayı’nın batı ucunda yaşanan bu kırılmanın, doğudaki Adalar Fayı üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyen Görür, “Bu kırılma büyük depremi öne çekmiş olabilir” dedi.
Görür'den Son Dakika Deprem Açıklamaları
Görür, Marmara Denizi’nde beklenen büyük depremin iki ana fay hattının kırılmasıyla meydana geleceğini ifade etti. Kumburgaz Fayı ve Adalar Fayı aynı anda kırıldığında, bölgeyi minimum 7.2, maksimum 7.5 büyüklüğünde bir depremin beklediğini söyleyen Görür, "Silivri açıklarında yaşanan 6.2’lik deprem bu süreci hızlandırıyor, fayları doğuya doğru zorluyor" sözleriyle bilimsel verilerin ve geçmiş deneyimlerin bu senaryoyu desteklediğini vurguladı.
İstanbul 25 Yıldır Hazırlanamıyor
Prof. Dr. Görür, İstanbul’un depreme hazırlık konusundaki eksikliklerini de sert bir dille eleştirdi. 1999’daki büyük Marmara depreminin üzerinden çeyrek asır geçmesine rağmen kentin hâlâ “deprem dirençli” hale getirilemediğini söyleyen ve kentsel dönüşüm projelerinin yüzeysel çözümlerle sınırlı kaldığını belirten Görür, "Bu kent hâlâ can güvenliği sunmuyor. Halkın huzur içinde yaşamasını sağlayacak adımlar atılmadı" ifadelerini kullandı.