06 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Sağlık Doğum Kontrolü ile Meme Kanseri Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Doğum Kontrolü ile Meme Kanseri Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Doğum kontrolü hapı kullanan kadınlar meme kanserine yakalanma konusunda daha fazla mı riski altında? İşte bilimsel gerçekler!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Doğum Kontrolü ile Meme Kanseri Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Doğum kontrolü hapı meme kanseri yapar mı? Birçok kadın bu soruya yanıt arıyor. Meme kanserine yakalanmak istemeyen kadınların araştırdığı bu konu sağlık gündeminin en trend başlıklarından biri haşine gelmiş durumda. Peki, doğum kontrolü ile meme kanseri riskini artırıyor musunuz? İşte yanıtı!

Doğum Kontrolü Hapı Meme Kanseri Yapar mı?

Hormonal kontrasepsiyon, kişinin meme kanserine yakalanma riskini biraz artırabilir. Bu, kullanılan doğum kontrolü türüne göre değişebilir. Ancak doğum kontrolünün yararları çoğu zaman risklerinden daha ağır basmaktadır. Örneğin hormonal doğum kontrolü istenmeyen hamileliği önleyebilir ve diğer kanserlere karşı koruma sağlayabilir.

Ağızdan alınan doğum kontrol ilaçları yani oral kontraseptifler; hormonların dengesini değiştirebilir. Bu da meme hücrelerini aşırı uyarabilir ve meme kanseri riskini artırabilir.

Ancak hormonal kontrasepsiyonun yanı sıra başka doğum kontrol yöntemleri de vardır. Kişi, meme kanseri riskini artırmadan istenmeyen gebelikleri önleyebilir.

Bununla birlikte, hormonal doğum kontrolü, yumurtalık kistleri ve diğer kanser türlerinin riskinin azalması gibi bazı sağlık yararları sağlayabilir.

Doğum kontrol hapının meme kanserine sebep olma ihtimali ise 8000'de 1 olarak değerlendirildi. Bu ilaçları alan 8000 kadından 1'inde meme kanseri gelişti.

Risk, kullanım süresi arttıkça ve yaş ilerledikçe artıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çeşme Konserine Çıkmayan Yunan Şarkıcı Despina Vandi'nin Atatürk'e 'Kasap' Dediği Ortaya Çıktı!

Çeşme Konserine Çıkmayan Yunan Şarkıcı Despina Vandi'nin Atatürk'e 'Kasap' Dediği Ortaya Çıktı!

Sponsorlu bağlantılar