Stres Kırığı Nedir? Stres Kırığı Neden Olur ve Nasıl İyileşir?

? Ciddi yaralanmalar ile karakterize edilen , belirtileri nelerdir? nasıl iyileşir? Tedavisi var mı? İşte merak edilenler!

25.09.2024 18:00

Stres kırığı nedir? Ciddi yaralanmalar ile karakterize edilen stres kırığı neden olur, belirtileri nelerdir? Stres kırığı nasıl iyileşir? Tedavisi var mı? İşte merak edilenler!

Stres Kırığı Nedir? Stres Kırığı Neden Olur?

Stres kırığı, kemiklerdeki küçük çatlaklardır. Peki, stres kırığı neden olur? Genellikle vücudun bir bölümünü aşırı kullanmaktan ve/veya ağır yük kaldırmaktan kaynaklanır. Buna örnek olarak; üst üste zıplamak ve uzun mesafe koşmak gibi aktiviteler gösterilebilir. Stres kırıkları, osteoporoz gibi bir rahatsızlık nedeniyle zayıflamış bir kemiğin harekete geçmesiyle de baş gösterebilir.

Bu Besinler Migren Ataklarını Şıp Diye Kesiyor! Magnezyum, Omega-3...İçeriği görüntüle

Stres kırıkları, en çok alt bacak ve ayağın ağırlık taşıyan kemiklerinde görülür. Atlet ve sporcular, askerler, ağır yük taşıyan herkes stres kırığı risk grubunda yer alabilir.

Stres kırıkları genellikle bir aktivitenin miktarını veya yoğunluğunu çok hızlı artırmaktan kaynaklanır. Kemikler üzerindeki yük artırıldığında kemik dokusu tahrip olur ve yeniden inşa sürecine girer.

Belirtileri Nelerdir?

İlk başta, stres kırığıyla ilişkili ağrıyı zar zor fark edebilirsiniz, ancak zamanla kötüleşme eğilimindedir. Stres kırığı belirtilerinde hassasiyet genellikle belirli bir noktada başlar ve dinlenme sırasında azalır. Ağrılı bölgenin etrafında şişlik olabilir.

Mevsimsel Grip ve Soğuk Algınlığına Doğal Çözümlerİçeriği görüntüle

Stres Kırığı Tedavisi Var Mı?

Stres kırığı nasıl iyileşir? Kemiğin ağırlık taşıma yükünü iyileşme gerçekleşene kadar azaltmak için yürüyüş botu giymeniz veya koltuk değneği kullanmanız gerekebilir. Stres kırığı tedavisi için bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Kemik iyileşmesi için zaman vermek önemlidir. Bu birkaç ay veya daha uzun sürebilir.

Peki, kendimiz bu konuda neler yapabiliriz?

  • Etkilenen bölgeye her 3 saatte bir 15'er dakika buz uygulayın.
  • Dinlenin.
  • Eski rutininize yavaş yavaş geri dönün.
Sıradaki Haber Yükleniyor