19 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Sağlık Tokatlanmış Yanak Sendromu Nedir? Çocukları Ele Geçiren Hastalık Hakkında Merak Edilenler!

Tokatlanmış Yanak Sendromu Nedir? Çocukları Ele Geçiren Hastalık Hakkında Merak Edilenler!

Çocukları etkileyen 'tokatlanmış yanak sendromu' nedir? Tokatlanmış yanak hastalığı kimlere, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte tüm detaylar!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tokatlanmış Yanak Sendromu Nedir? Çocukları Ele Geçiren Hastalık Hakkında Merak Edilenler!

Tokatlanmış yanak hastalığı, Parvovirüs B19 virüsü sebebiyle özellikle çocuklarda görülen bir cilt hastalığıdır ve yüz bölgesini etkiler. Kızaran yanaklar en önemli belirtisidir. Döküntüler belirgin hale geldiğinde, hastalığın bulaşma ihtimali yok olur. Bu virüs oldukça bulaşıcıdır.

Tokatlanmış Yanak Hastalığı Nedir?

Parvovirüs B19 şu sıralar ABD'yi ele geçirmiş durumda. Solunum ve temas yoluyla bulaşan bu virüs, ciltte, özellikle yanaklarda kızarıklığa yol açıyor ve en çok çocuklarda görülüyor.

14 Avrupa ülkesinde vakalar bildirildi. Enfeksiyon ilkokul çağındaki çocuklarda yaygın olarak görülüyor. Son dönemde yaşları 5 ila 9 arasında değişen çocuklarda vaka sayısı arttı.

Parvovirüs B19, aynı zamanda "beşinci hastalık" olarak da adlandırılıyor. Tokatlanmış yanak virüsü veya tokatlanmış yanak hastalığı olarak biliniyor.

Tokatlanmış Yanak Sendromu Belirtileri Griple Karıştırılabiliyor

Tipik olarak, parvovirüs enfeksiyonu hiç belirti göstermez veya belirtiler hafiftir ve kendiliğinden geçer. Hastalığın ilk aşamasında, ateş ve kas ağrıları görülür. Bu 5 günlük süreç enfeksiyonun en bulaşıcı olduğu dönemdir. Ayrıca, baş ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetler görülebilir.

İkinci aşamada, vücudun bağışıklık sistemi virüse karşı antikor geliştirdiğinde, çocuklarda yüzde "tokatlanmış yanak" döküntüsü görülebilirken, yetişkinlerde eklem ağrıları görülebilir. Parvovirus B19 ayrıca göğüs, sırt, kalça, kol veya bacaklarda genel bir döküntüye neden olabilir.

Hastalığın tedavisinde ateş ve ağrı gibi belirtileri hafifletecek ilaçlar uygun görülür. Ayrıca bol sıvı içmek ve dinlenmek semptomları hafifletebilir. Parvovirüs B19 enfeksiyonunu önleyebilecek bir aşı veya tedavi yoktur, ancak hijyene ve hastalık halinde karantinada kalmaya önem verilmelidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zafer Partili Sevdagül Tunçer 'Yarı Çıplak' Fotoğrafı Hakkında Açıklama Yaptı

Zafer Partili Sevdagül Tunçer 'Yarı Çıplak' Fotoğrafı Hakkında Açıklama Yaptı

Sponsorlu bağlantılar