Google'a 5 Milyar Sterlinlik Dava!

Google'a 5 Milyar Sterlinlik Dava!

, çevrim içi arama reklamcılığı pazarında hâkimiyetini kötüye kullanmakla suçlanıyor. Birleşik Krallık'ta 'a 5 milyar sterlinlik açıldı.

17.04.2025 12:20

Birleşik Krallık’ta Google’a karşı önemli bir dava süreci başlatıldı. Çarşamba günü Rekabet Temyiz Mahkemesi'ne sunulan toplu dava dilekçesi, teknoloji devinin rakip arama motorlarını sistematik olarak dışladığını öne sürüyor. Dava, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Google'ın arama reklamcılığı hizmetlerini kullanmış olan tüm Birleşik Krallık merkezli kuruluşları kapsıyor.

5 Milyar Sterlinlik Tazminat Talebi

Google’a yöneltilen suçlamalar oldukça ciddi. Dava kapsamında, şirketin piyasa hakimiyetini kötüye kullanarak reklam fiyatlarını yapay şekilde yükselttiği ve bu durumun pazardaki rekabeti baltaladığı belirtiliyor. Bu iddialar doğrultusunda, davacılar toplamda 5 milyar sterlin (yaklaşık 6.6 milyar dolar) tutarında tazminat talep ediyor.

Birleşik Krallık rekabet kurumu tarafından 2020 yılında yayımlanan bir piyasa araştırması, arama reklamcılığı gelirlerinin %90’ının Google tarafından elde edildiğini ortaya koymuştu. Bu veri, şirketin sektördeki neredeyse mutlak hakimiyetini gözler önüne seriyor. Google'ın bu üstün konumunu korumak adına, rakiplerinin kullanıcılarla buluşma şansını sınırladığı öne sürülüyor.

Google’dan Suçlamalara Yanıt

Google cephesi ise bu suçlamaları reddediyor. Şirket adına konuşan bir sözcü, "Bu dava, spekülatif ve fırsatçı bir girişimden ibaret. Kullanıcılar ve reklamverenler, Google’ı işe yaradığını düşündükleri için tercih ediyor; başka seçenek olmadığı için değil" ifadelerini kullandı. 

Sıradaki Haber Yükleniyor