CANLI TV

Türkiye 2025'te uzay araştırmalarına 161 milyon dolar ayıracak

Haber | Teknoloji 19.10.2024 - 13:56

Türkiye, uzay araştırmaları ve havacılık için ayırdığı bütçeyi önemli ölçüde artırarak, Ulusal Uzay Programı kapsamında 2025 yılı için 5,5 milyar lira kaynak ayırdığını duyurdu.

Türkiye'nin 2023'te başarıyla gerçekleştirdiği ilk insanlı uzay misyonunun ardından uzay araştırmaları alanına bütçe ayrılmıştı.

Bütçe Artışı Temel Projeleri Destekliyor

2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ne göre, uzay ve havacılık bütçesi 2024'te 4 milyar liradan 5 milyar liranın üzerine çıkacak. Fon artışının, 2026'da planlanan "Ay ile İlk Temas" misyonu ve Türkiye'nin yerli uydusu Türksat 6A'nın sürekli geliştirilmesi gibi kritik projelerin desteklenmesi amaçlanıyor.

2027 yılına kadar uzay ve havacılık bütçesinin 7 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Bu, Türkiye'nin uzay faaliyetlerinin genişlemesine daha fazla destek sağlayacak.

Uzayda Önemli Kilometre Taşları Önümüzde

Türkiye'nin iddialı uzay programı, 2026 yılına kadar Ay ile ilk teması gerçekleştirmeyi planlıyor ve uzay aracı şu anda TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanıp üretiliyor. Program ayrıca bölgesel bir konumlandırma sistemi kurmayı, uzay hava durumu izleme yeteneklerini artırmayı ve görev fırlatma için bir uzay limanı inşa etmeyi hedefliyor.

Ayrıca Türkiye, 2026 yılında dünyanın en büyük uzay etkinliği olan Uluslararası Astronot Kongresi'ne (IAC) Antalya'da ev sahipliği yapacak.

Türkiye, 2027'ye bakıldığında, derin uzay görevleri için tahrik sistemlerini desteklemek üzere füzyon teknolojisinin geliştirilmesine odaklanmayı planlıyor. Hükümet, füzyon tahrikine adanmış bir araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) merkezinin tamamlanması da dahil olmak üzere bu teknolojileri ilerletmek için yaklaşık 7 milyar TL ayırdı.

Türkiye, önümüzdeki yıllarda 1 trilyon dolara (34 trilyon lira) ulaşması beklenen küresel uzay ekonomisindeki konumunu daha da sağlamlaştırmayı hedefliyor.