Zirai Don Tarım Sektörünü Sekteye Uğrattı

Türkiye'de Son Yılların En Büyük Zirai Donu: Tarım Sektörü Büyük Zarar Gördü

10-12 Nisan 2025 tarihleri arasında mevsim normallerinin çok altında seyreden sıcaklıklarla ve zirai don olayıyla tarım sektörü büyük zarar gördü. Detayları Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı verdi.

12.04.2025 17:45 | Son Güncelleme : 12.04.2025 17:45

Türkiye, 10-12 Nisan 2025 tarihleri arasında mevsim normallerinin çok altında seyreden sıcaklıklarla sarsıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın açıklamasına göre, bazı bölgelerde sıcaklık -15 dereceye kadar düştü ve bu durum son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerinin kaydedilmesine neden oldu. Kar yağışı, dolu ve don olayları özellikle tarım alanlarını olumsuz etkileyerek büyük kayıplara yol açtı.

2014'ten Sonra En Büyük Zirai Don

Bakan Yumaklı, yaşanan olayları 2014 yılındaki büyük zirai donla kıyaslayarak, “Tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık” dedi. Don olayının etkilediği bölgelerdeki hasarın boyutu henüz net olarak açıklanmasa da ilk tespitlere göre birçok üretici ciddi zarar gördü. Özellikle meyve ağaçları, sebze tarlaları ve erken çiçek açan bitkiler soğuktan büyük ölçüde etkilendi.

Bakan Yumaklı, “7/24 sahadayız, üreticimizin yanındayız” diyerek zarar tespit çalışmalarının hızla sürdüğünü belirtti.

Bakanlık, don ve doludan etkilenen üreticilere hasar bildiriminde bulunmaları için çağrıda bulundu. Yumaklı, Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerine başvurulabileceğini, sigortalı üreticilerin ise ALO TARSİM 172 hattını veya acenteleri kullanarak ihbarda bulunabileceklerini açıkladı.

Sıradaki Haber Yükleniyor