Son dönemde yüzeyini kaplayan algler ve su bitkileri nedeniyle oksijensiz kalan Eğirdir Gölü, iyiden iyiye kurumaya başladı. Binlerce salyangoz ve tatlı su midyesi gibi kabukluların kıyıya vurması da durumun vahametini ortaya koydu.
Bir zamanlar İl Özel İdaresi'ne ait olan ve halk plajı olarak kullanılan Beydere bölgesindeki plaj, su çekilmesiyle kullanılamaz hale geldi. Aquapark olarak adlandırılan su kaydırağı ve cankurtaran kulesi artık işlevini yitirdi. Plaj da etrafı tel örgülerle çevrilerek kapatıldı.
16 Metreden, 3.2 Metreye Kadar Düştü
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, göl yüzeyinin 1960 öncesinde 518 kilometrekareyken, 2024'te 426 kilometrekareye kadar düştüğünü belirtti. Gölün derinliği de 1950'de 16 metreyken, 2024 yılı Temmuz ayında 3,2 metreye kadar geriledi.
Dr. Kesici, gölde su çekilmesinin en bariz görüldüğü yerlerden birinin halk plajı olduğunu belirterek, "Su kaydırağının uç kısmı tamamen suyun içerisindeydi. Şimdilerdeyse mesafe çok uzak. Burası artık kapalı ve kullanılamaz bir halde kaldı." dedi. Eğirdir Gölü'nde su çekilmesi 300 metreye ulaştı.
Dr. Kesici, gölün içler acısı durumu gösteren cankurtaran kulesinin artık kullanılmadığını, halk plajının çürümeye terk edildiğini ifade etti. Isparta'nın içme suyu alım noktası da sürekli derinleştiriliyor. Gölde su seviyesinin azalması, Dağ Komando Okulu'nun suya atlama eğitimlerini de olumsuz etkiliyor. Su seviyesinin düşmesi, gölün birçok faaliyetini engelliyor.