DSÖ'den Uyarı: M Çiçeği İle Kovid-19 Bulaşma Farklılıklarına Dikkat Çekti

DSÖ Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, M çiçeği (mpox) virüsünün temas yoluyla bulaştığını ve bu yönüyle hava yoluyla yayılan Kovid-19 virüsünden farklı olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, M çiçeği (mpox) virüsünün hava yoluyla yayılan Kovid-19 virüsünden farklı olduğunu ve bu iki hastalık arasındaki süreçlerin farklılık gösterdiğini açıkladı. Kerkhove, M çiçeği virüsünün temas yoluyla bulaştığını, bu nedenle Kovid-19'daki gibi geniş çaplı bir yayılma görülmediğini belirtti. Enfekte biriyle temas halinde olmanın M çiçeği virüsüne yakalanma riskini artırabileceğini, ancak herkesin bu virüse yakalanmayacağını vurguladı.

Kerkhove ayrıca, M çiçeği virüsünün yayılmasını engellemek için doğru bilgi ve uygulamaların önemine dikkat çekti. DSÖ'nün, M çiçeği virüsünü uluslararası bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan ettiğini ve virüsün yaygın olduğu ülkeleri desteklemek amacıyla ortak bir küresel çaba gösterdiğini ifade etti.

DSÖ'nün Afrika Bölgesi'ndeki akut olaylar yönetimi ekip lideri Otim Patrick Ramadan, Afrika'da 13 ülkede aktif M çiçeği vakalarının görüldüğünü ve bu ülkelerde çeşitli grupların etkilendiğini belirtti. Özellikle Burundi'de vakaların yüzde 30'unun 18 yaş altındaki çocuklarda görüldüğünü belirterek, bu durumun endişe verici olduğunu söyledi.

Ramadan, M çiçeğine karşı aşılamanın önemli bir halk sağlığı aracı olduğunu, ancak Afrika'da ihtiyaç duyulan miktarda aşıya erişim sağlanamadığını belirtti. DSÖ'nün MVA-BN ve LC16 aşılarının kullanımını önerdiğini ve risk altındaki kişilerin hedefli olarak aşılanmasının önemini vurguladı.

İLGİLİ HABERLER