Bakan Bolat Duyurdu: İsrail'e İhracat Yasağı, Filistin'e İthalat İzni

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail’e ihracat yasağında son gelişmelere açıklık getirirken, Filistin’e ithalat izni hakkında detayları duyurdu.

Türkiye, 2 Mayıs 2024'ten bu yana İsrail ile ticareti askıya aldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail ile hiçbir ihracat veya ithalat işlemi yapılmadığını vurguladı. Ancak Filistin'den yapılan ithalatta özel koşullar altında istisnalar yapıldı.

Filistinli İhracatçılara Özel İzin

Konuya dair açıklamada bulunan Bakan Bolat, “2 Mayıs'tan bu yana, İsrail ile hem ihracat hem de ithalat gümrüklerde durduruldu. İsrail için hiçbir kayıt yapılmıyor. Ancak, Filistin hükümeti ve Filistin Ekonomi Bakanlığı'nın ısrarlı talebi üzerine, bakanlıklarının onayıyla Filistinli ithalatçıların ithalatına izin veriyoruz” dedi.

Bolat, Filistin'in kendi havaalanı, deniz limanı ve bağımsız gümrük sisteminden yoksun olduğunu ve bu nedenle Türkiye ile iş birliğinin Filistin ticareti için hayati önem taşıdığını, "Akredite Filistinli ithalatçılar için gümrük prosedürlerini kolaylaştırmak amacıyla Filistin Ekonomi Bakanlığı ile yakın bir şekilde koordineli çalışıyoruz" sözleriyle vurguladı.

Bu düzenlemeler kapsamında Filistin'den Türkiye'ye ihracat yapılmasına da izin veriliyor. Bu sayede Filistinli işletmeler, bölgenin zorluklarına rağmen belirli bir düzeyde ekonomik faaliyetlerini sürdürebiliyor.

İLGİLİ HABERLER