TÜRK-İŞ Açıkladı: İşte Türkiye'de Açlık ve Yoksulluk Sınırı

TÜRK-İŞ Türkiye'de açlık sınırının 20 bin liraya dayandığını açıklarken, yoksulluk sınırının ise 65 bine yaklaştığını duyurdu.

Türkiye ekonomisi sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Milyonlarca kişi geçim derdinde. Hanehalkı kalabalık olan aileler her ayın sonunu getirmekte daha büyük güçlük çekiyor. TÜRK-İŞ, açlık sınırı ve yoksulluk sınırını açıkladı. Açıklanan rakamlar iç kararttı.

Açlık Sınırı ve Yoksulluk Sınırı Ne Kadar Oldu?

TÜRK-İŞ tarafından yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Eylül 2024 sonuçları açıklandı. Çalışanların geçim şartlarını gözler önüne sermek ve temel ihtiyaç kalemlerindeki fiyat değişikliğinin, aile bütçesine nasıl yansıdığını belirlemek üzere yapılan araştırmaya göre, açlık sınırı ve yoksulluk sınırı artış gösterdi.

4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 19 bin 830 liraya, yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 liraya yükseldi.

4 kişilik bir ailenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için ödemesi gereken gıda harcaması tutarı 'açlık sınırı' olarak ifade ediliyor.

Gıda, konut, giyim, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 'yoksulluk sınırı' olarak ifade ediliyor.

TÜRK-İŞ araştırmasına göre, bekâr bir bireyin aylık yaşama maliyeti 25 bin 706 lira.

Bu sonuçlara göre, yıllık ortalama artış yüzde 71,23'ü buldu.

Eylül ayında et ürünlerinin fiyatı düşerken, balık fiyatları arttı. Meyve ve sebze fiyatları artarken; un, yağ ve zeytinde de fiyat artışı gözlendi.

İLGİLİ HABERLER