Türkiye 2026 Yılında Tek Haneli Enflasyon Hedefliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonu 2025'te yüzde 20'nin altına, 2026'ya kadar ise tek haneye düşürmeyi planladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'da düzenlediği iş birliği toplantısında, hükümetin enflasyonu 2025'te yüzde 20'nin altına düşürme hedefini, 2026'ya kadar ise tek haneye düşürmeyi planladığını açıkladı.

İstanbul'da düzenlenen Ümraniye İş Forumu'nda konuşan Yılmaz, "Herhangi bir ekonomik programın başarısı, aldığı politik ve toplumsal desteğe bağlıdır. Bu unsurlar yerindeyse, programın başarılı olması kaçınılmazdır. Belirsizlik ne kadar büyükse, ekonomik etki de o kadar şiddetli olur" diye konuştu.

"Genel ve yerel seçimler ve Orta Vadeli Program'ın sağladığı politika netliğiyle siyasi belirsizliklerin çözülmesiyle istikrar ve güvenle ilerliyoruz" diyen Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin en önemli öncelik olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

"Büyüme bizim gibi gelişmekte olan bir ülke için olmazsa olmazdır. Belli bir büyüme seviyesini korumamız gerekiyor. Başkanımız, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı sürdürülebilir ve istikrarlı bir ekonominin temel direkleri olarak sürekli vurguluyor" sözleriyle Türkiye’nin ekonomik alandaki başarısının altını çizen Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 20 yılda sağlam büyüme performansını vurgulayarak ortalama% 5,4'lük bir büyüme oranı elde edildiğinden bahsetti.

Türkiye'nin geçen yıl yüzde 5,1 oranında büyüdüğünü, 2023 yılını 1,3 trilyon doları aşan milli gelirle, kişi başına düşen gelirin ise 15 bin dolara yaklaştığını öngördüklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

Enflasyon Hedefi

“Enflasyonla mücadeleye rağmen bu yılın ilk yarısında yüzde 3,8 büyümeyi başardık. Dengeli bir büyüme stratejisi izliyoruz.”

"Tarih, Türkiye'de yüksek enflasyon dönemlerinin düşük büyümeyle birlikte olduğunu gösteriyor. Tersine, özellikle AK Parti döneminde düşük enflasyon dönemlerinde ortalama %5,4 büyüme oranları gördük."

"Bu, enflasyonu düşürmenin istikrarlı ve yüksek büyümeye ulaşmak için temel önemde olduğunu gösteriyor."

Türkiye’nin risk profiline ilişkin, Kredi Temerrüt Takası faizinde önemli düşüş yaşandığını ve Merkez Bankası'nın rezervlerinin 27 Eylül 2023 itibarıyla 157,4 milyar dolar seviyesinde rekor seviyeye ulaştığını belirten Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Haziran itibarıyla bir dezenflasyon dönemine girdik. Mayıs ayından bu yana enflasyon oranında 26 puandan fazla bir düşüş oldu ve %49,4'e geriledi. Yıl sonuna kadar enflasyonun daha da düşerek %41,5'e inmesini bekliyoruz. Gelecek yıl enflasyonu %20'nin altına çekmeyi hedefliyoruz ve 2026'ya kadar tek haneli rakamlara geri döndürmek istiyoruz.”

İLGİLİ HABERLER