Avrupa Birliği Savaş Uçağı Konusunda Yumuşadı!

Avrupa Birliği yapımı olan Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye’ye satılması ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Daha önce satışa onay vermeyen AB, savaş uçakları konusunda yumuşadı.

Yunanistan’ın savaş uçaklarını yenilemesi ve Doğu Akdeniz’de gerilimin artması, Türkiye’yi harekete geçirdi. Savaş uçaklarını yenilemek isteyen Türk Silahlı Kuvvetleri, farklı görüşmeler yaptı.

ABD ile görüşen yetkililer, F-35 projesine dönüş için onay alamadı. Uzun süre F-16’ların modernizasyonu için anlaşma zemini bekledi. Anlaşma sağlanarak Türkiye’nin elindeki savaş uçaklarının yenilenmesine karar verildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, filolarını güçlendirmek için Avrupa Birliği’nden EuroFighter talep etti. Daha önce bu talebe olumsuz yanıt veren AB, yumuşamaya başladı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, sürecin başarı ile sonuçlanmak üzere olduğunu duyurdu.

Henüz kesinleşen bir anlaşma halen bulunmuyor. Ancak görüşmelerin olumlu ilerlediği gelen bilgiler arasında yer alıyor. 

Çelik Kubbe ile Yeni Bir Dönem Başlıyor

Türkiye, hava savunma ihtiyacı için Rusya’dan S-400 sistemlerini almıştı. NATO ve ABD, bu sistemlerin kurulmamasını istemişti. O tarihten sonra hangarda bekleyen S-400’ler ile ilgili ilginç gelişmeler yaşandı.

ASELSAN, Hisar sistemini geliştirerek hava savunma ihtiyacını önemli ölçüde giderdi. Türkiye’nin S-400 füzelerini aktif etmeyeceği iddia edildi. Böylece Avrupa Birliği ve ABD, savaş uçağı konusunda yumuşadı.

İLGİLİ HABERLER