Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır, kimler risk altında? İşte, tüm merak edilenler…

Maymun çiçeği virüsü tarafından enfekte olan hastalarda genellikle ellerde, ayaklarda, göğüste, yüzde veya ağızda veya penis, testisler, labia ve vajina ve anüs gibi genital bölgelerin yakınında bulunabilen bir döküntü görülür. Kuluçka süresi 3-17 gündür. Bu süre zarfında kişide herhangi bir belirti olmaz ve kişi kendini iyi hissedebilir.

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Maymun çiçeği, Orthopoxvirus cinsinin bir türü olan maymun çiçeği virüsünün neden olduğu viral bir hastalıktır. Maymun çiçeğinin yaygın semptomları, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve düşük enerjiyle birlikte 2-4 hafta sürebilen cilt döküntüsü veya mukozal lezyonlardır.

Döküntü, iyileşmeden önce kabuklanmalar da dahil olmak üzere birkaç aşamadan geçer.

Döküntü başlangıçta sivilce veya kabarcık gibi görünebilir ve ağrılı veya kaşıntılı olabilir.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri şunları da içerebilir:

  • Ateş
  • Üşüme/Titreme
  • Lenf düğümlerinde şişkinlik
  • Yorgunluk
  • Kas ağrıları ve sırt ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Solunum belirtileri (örneğin boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük)

Tüm belirtileri veya sadece birkaçını yaşayabilirsiniz.

Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında 5 Temel Şey

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, Maymun çiçeği virüsü, hastalığı taşıyan biriyle, kontamine malzemelerle veya enfekte hayvanlarla fiziksel temas yoluyla insanlara bulaşabilir.

Maymun çiçeği virüsü, enfekte olan biriyle fiziksel temastan kaçınılarak önlenebilir. Aşılama, risk altındaki kişilerde enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.

Maymun çiçeği virüsü, Danimarka'da (1958) araştırma için tutulan maymunlarda keşfedildi ve Maymun çiçeği virüsünün ilk bildirilen insan vakası, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC, 1970) dokuz aylık bir erkek çocuktu.

1980'de çiçek hastalığının ortadan kaldırılmasının ve dünya çapında çiçek hastalığı aşılamasının sona ermesinin ardından, Maymun çiçeği virüsü, Orta, Doğu ve Batı Afrika'da istikrarlı bir şekilde ortaya çıktı.

2022-2023'te küresel bir salgın meydana geldi. Virüsün doğal rezervuarı bilinmemektedir - sincaplar ve maymunlar gibi çeşitli küçük memeliler virüse duyarlıdır.

İLGİLİ HABERLER