AKP, Meclisteki Can Atalay Görüşmesi Öncesi AYM'ye Yönelik Eleştirilerini Sertleştirdi

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis Genel Kurulu'ndaki Can Atalay için planlanan olağanüstü toplantı öncesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay kararına ilişkin genel görüşme önergesinin ön değerlendirmesini yapmak üzere olağanüstü toplanacak.

Bugün saat 14.00'te gerçekleşecek görüşme öncesinde açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, AYM'nin Can Atalay'a dair verdiği ‘milletvekilliğinin düşürülmesini sağlayan Yargıtay kararının geçersiz olduğu’ yönündeki kararını sert bir dille eleştirdi.

Güler, “Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya açıkça aykırı bir işlem gerçekleştirmiştir. Bu kararın hukuki bir dayanağı yoktur ve hukuken değerlendirilecek bir karar da değildi. Böyle bir hükümle bir sonuca ulaşmak mümkün değildir.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, AYM'nin kendi içtihatlarına ters düştüğünü öne sürdü.

Güler'in açıklamalarının özeti şöyle:

“Ortada hukuki olarak değerlendirilmesi mümkün bir karar yok. Bu karar, önceki olaylarla hiçbir benzerlik taşımamaktadır ve Anayasa Mahkemesi, kendi içtihatlarından koparak Anayasa'ya aykırı bir işlem yapmıştır. Anayasa'nın 85. maddesine aykırı bir durum söz konusudur. Bu nedenle, böyle bir hükümle bir sonuç elde edilemez.”

Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararının okunmasıyla milletvekilliğinin düşürülmesine dair gerekçesini Resmi Gazete'de yayınlamıştı.

Mahkemenin kararında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin yazısında Can Atalay'la ilgili kesin bir mahkumiyet kararı bulunmadığı ve TBMM Genel Kurulu'nda bu kararın okunmasıyla milletvekilliğinin düşmesine yönelik bir işlem yapıldığı belirtilmişti. Mahkeme, “Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin geçersiz olduğunun tespiti ve Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına” hükmetmişti.

İLGİLİ HABERLER