Bakan Fidan 29 Ağustos'ta Brüksel'de Gymnich Toplantısına Katılacak

Brüksel, Ankara ile beş yıl aradan sonra ilk kez siyasi diyalog kurma girişiminde bulundu. Bu kapsamda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, AB’nin daveti üzerine 29 Ağustos'ta Brüksel'de Gymnich toplantısına katılacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın AB'nin daveti üzerine 29 Ağustos'ta Gymnich toplantısına katılmak üzere Brüksel'e gideceğini bildirdi.

Fidan, Brüksel’i Ziyaret Edecek

Ankara'nın daveti olumlu bulduğunu ve Ankara ile diyalog arayışında olduğunu vurgulayan Keçeli, "Bu adımın önümüzdeki dönemde, AB Dışişleri Komitesi'nin 15 Temmuz 2019'da aldığı ve ilişkilerimizin çıkmaza girmesine yol açan kararların geri alınması için uygun bir zemin yaratmasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

Brüksel, Ankara ile Atina arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan çatışma ve Türk hükümetiyle sınırlı siyasi diyalog nedeniyle Türkiye'ye yaptırımlar uygulamıştı. AB Komisyonu'nun 2019 kararlarından kaynaklanan engelleri aşmak için son dönemde girişimleri oldu ancak bunlar Kıbrıs Rum yönetiminin muhalefeti nedeniyle başarısız oldu.

Keçeli, "Bu davet, Türkiye ile AB arasındaki bağların bölgesel ve küresel zorluklar karşısında iyileştirilmesi ihtiyacının AB tarafından da anlaşıldığının bir işaretidir" ifadelerini kullandı ve bu etkileşimin Gymnich toplantılarıyla sınırlı olmaması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye ile AB'nin her alanda sürdürülebilir, öngörülebilir ve sistemsel bir şekilde iş birliği ve diyaloğunu geliştirmesinin elzem olduğunu vurguladı.

Keçeli ayrıca, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin canlandırılması, gümrük birliğinin modernizasyonu, vize serbestisi ve yapısal siyasi mekanizmaların yeniden başlatılması için somut adımların da bu bağlamda atılması gerektiğini hatırlattı.

Gymnich Toplantısının Teması

Gymnich toplantılarında, 27 AB ülkesinin dışişleri bakanları ile güvenlik ve dış politika konularından sorumlu yüksek temsilci, güncel bölgesel ve uluslararası konuları gayrıresmi bir şekilde görüşmek üzere bir araya geliyor.

Türkiye, AB aday ülkesi olarak, 2019'a kadar Gymnich toplantılarına genellikle davet edildi.

Bir sonraki Gymnich toplantılarında, bakanların Ukrayna'nın Rus işgali ve devam eden İsrail-Hamas savaşıyla ilgili son gelişmeleri gözden geçirmeleri bekleniyor. Fidan'ın Brüksel'de katılımcı AB meslektaşlarıyla bazı ikili görüşmeler yapması da öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER