Macron Kendi Sonunu Kendi mi Hazırlıyor: İlk Turda Sandıktan Sağcılar Çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonucunda aldığı erken seçim kararı ile adeta kendi sonunu getirdi.

AP seçimlerinde aşırı sağın açık ara ile ilk sırada yer alması, Avrupa ülkelerindeki hükümetleri etkilemeye devam ediyor. Aşırı sağın galibiyetinden sonra Macron, yetkisini kullanarak Ulusal Meclis’i feshetti.

Fesih sonrasında Fransa erken genel seçimlere gitti. Gerçekleştirilen seçimlerin ilk turunu, aşırı sağcı parti olan Ulusal Birlik Partisi kazandı. %34 oy almayı başaran parti, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu.

Erken genel seçimde sol ittifakı %29’la ikinci sırada yer aldı. Macron’u destekleyen ittifak ise sadece %21 oranında oy alarak seçimde üçüncü oldu.

Bu sonuçların ardından Fransa Cumhurbaşkanı aşırı sağa karşı birlik çağrısı yaptı. Sol partiler, üçüncü oldukları bölgelerden çekilme kararı aldı. Atılan bu adımlara rağmen siyasi uzmanlar, Ulusal Birlik Partisi’nin ikinci turda çoğunluğu sağlayacağını ifade ediyor.

Aşırı sağın kazanması durumunda, Macron erken seçim kararı ile kendi sonunu getirmiş olacak. Marine Le Pen ve Jordan Bardella liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi’nin çoğunluğu sağlaması durumunda Fransa’da bir devir kapanacak.

İLGİLİ HABERLER