16 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Dünya ABD, Kahire'de yeniden başlayan İsrail-Gazze ateşkes görüşmelerine katılıyor

ABD, Kahire'de yeniden başlayan İsrail-Gazze ateşkes görüşmelerine katılıyor

ABD heyeti, Mısır’ın başkenti Kahire'de yeniden başlayan İsrail-Gazze ateşkes görüşmelerine katılıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ABD, Kahire'de yeniden başlayan İsrail-Gazze ateşkes görüşmelerine katılıyor

Gazze'de ateşkesin nasıl uygulanabileceğine dair görüşmeler Perşembe günü Kahire'de yeniden başladı.

ABD Heyeti Kahire’de Bulunacak

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ortadoğu'daki baş danışmanı Brett McGurk, Mısır ve İsrail ile ABD heyetinin bir parçası olarak ateşkes görüşmelerine katılıyor. Görüşmeler, Gazze ve Mısır arasındaki sınırın güvenliği, Refah geçişi ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze ve Philadelphia koridorundan çekilmesi gibi bir dizi teknik konuyu kapsıyor. CIA Direktörü William Burns'ün de görüşmelerin hafta sonuna kadar uzayabileceği için bölgeye seyahat etmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gazetecilere bu hafta başında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı üç saatlik görüşmede İsrail'in planı kabul ettiğini söyledi. Bakan, planın ana hatlarını çizdiğini ifade etti.

Ateşkes teklifindeki uygulama detayları hala çok zorlu, ancak ABD geçen hafta sunduğu son "köprüleme" teklifinin bir atılım yaratacağı konusunda umutlu olmaya devam ediyor. Perşembe günü Katar, rehine ve ateşkes diplomasisi çabalarının bu bölümüne katılmadı.

ABD, Katar ve Mısır tarafından sunulan önerinin, Birinci Aşaması altı haftalık bir çatışma molasıyla başlayacak. Bu süre zarfında bazı rehineler serbest bırakılacak ve Filistinli tutuklular İsrail gözaltı merkezlerinden serbest bırakılacak.

Kalıcı bir ateşkes hakkında konuşmaya başlama konusunda bir anlaşma yapılacak ve bu uzun çatışma molası sırasında daha fazla rehinenin serbest bırakılması da dahil olmak üzere diğer teşvik önlemleri alınacak.

Bu köprüleme anlaşması, İsrail ile Hamas arasında savaşı sona erdirme hakkında konuşmaya başlama konusunda bir anlaşma olacak. Blinken, bölgeye yaptığı seyahatte teklifi "rehineler serbest bırakılıyor, tutuklular takas ediliyor ve kalıcı bir ateşkes için gerekli koşullar üzerinde müzakereler başlıyor" şeklinde özetledi.

Biden yönetimi, ABD, Katar ve Mısır tarafından sunulan paketin ana hatlarının İsrail tarafından prensipte kabul edildiğini ve Başkan Biden'ın paketi Mayıs ayında kamuoyuna açıkladığını iddia ediyor. Bu rehine ve ateşkes anlaşması, Biden'ın bölge genelindeki gerginliği düşürme stratejisinin merkezinde yer alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bosna'da bir okulda meydana gelen silahlı saldırıda 3 kişi öldü, saldırgan ağır yaralandı

Bosna'da bir okulda meydana gelen silahlı saldırıda 3 kişi öldü, saldırgan ağır yaralandı

Sponsorlu bağlantılar