21 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Dünya Gazze'de Ateşkes Görüşmeleri: Hamas, İsrail'in Yeni Şartlarını Reddetti

Gazze'de Ateşkes Görüşmeleri: Hamas, İsrail'in Yeni Şartlarını Reddetti

Cuma günü Doha’da gerçekleşen ateşkes görüşmeleri yine başka bir bahara kaldı. Hamas, İsrail’in yeni şartlarını geri çevirdi. İşte, detaylar.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gazze'de Ateşkes Görüşmeleri: Hamas, İsrail'in Yeni Şartlarını Reddetti

Cuma günü, Mısırlı, Katarlı ve ABD'li arabulucular, başlangıçta Mayıs ayında ABD Başkanı Joe Biden tarafından ana hatları çizilen ve İsrail tarafından önerildiği bildirilen ateşkes için bir çerçeve oluşturmak üzere çalışıyorlardı. Ancak aylarca süren müzakereler henüz ateşkesin ve rehinelerin değişiminin ayrıntılarını çözmedi.

Arabulucular, ortak bir açıklamada Doha'daki son iki günlük görüşmeleri "ciddi ve yapıcı" olarak nitelendirdi ve ABD'nin önümüzdeki hafta Kahire'de yapılacak yeni bir görüşme turunda hızlı bir anlaşma sağlamak için bir "köprü önerisi" sunduğunu ekledi.

ABD Başkanı Joe Biden, on aydan fazla süren çatışmanın ardından uluslararası baskının yoğunlaşmasıyla, İsrail ve Hamas arasında Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlama çabalarının "hiç olmadığı kadar yakın" olduğunu belirtti.

Hamas’tan İsrail’in Yeni Şartlarına Ret Cevabı Geldi

Bu çabalara rağmen Hamas, son planda İsrail'den gelen "yeni koşullar" olarak tanımladığı şeyleri hızla reddetti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Biden'ın çerçevesine atıfta bulunarak, arabulucuları Hamas'a 27 Mayıs'ta ortaya konulan ilkeleri kabul etmesi için "baskı" yapmaya çağırdı.

Kaynaklar, tartışmalı koşullar arasında Mısır sınırına yakın Gazze'de İsrail askerlerinin bulunması, İsrail'in Filistinli tutukluların takası konusunda veto yetkisi ve bazı tutukluların Gazze'ye geri gönderilmek yerine sınır dışı edilmesinin yer aldığını bildirdi.

Katar'ın baş arabulucusu Başbakan Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, İran'ın geçici dışişleri bakanı Ali Bagheri'ye devam eden görüşmeler hakkında bilgi verdi. Katar dışişleri bakanlığı, her iki yetkilinin de bölgede sakinlik ve gerginliğin azaltılması gerektiğini vurguladığını belirtti.

İsrail'in ateşkesi kabul etmesi için diplomatik baskı son haftalarda arttı ve Hamas yetkilileri, analistler ve İsrailli protestocular Netanyahu'yu çatışmayı uzatmakla suçladı.

Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 40 bin Filistinli hayatını kaybetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Daha az karbonhidrat içeren tahıllar hangileridir? İşte en sağlıklı 9 tahıl!

Daha az karbonhidrat içeren tahıllar hangileridir? İşte en sağlıklı 9 tahıl!

Sponsorlu bağlantılar