Haber.com Dünya İngiltere ve AB'den İran'a Yaptırım! Füze Tedariki Kriz Yarattı

İngiltere ve AB'den İran'a Yaptırım! Füze Tedariki Kriz Yarattı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İngiltere, İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği füze saldırısına yanıt olarak pazartesi günü bazı İranlı kişi ve kuruluşlara yaptırım uyguladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yaptırımlar, İran ordusu ve hava kuvvetlerindeki kıdemli askeri personelin yanı sıra balistik ve seyir füzelerinin geliştirilmesinde yer alan kuruluşları hedef alıyor. Bu hamle, Ukrayna'daki devam eden savaşta İran'ın Rusya'ya verdiği desteğin arttığına dair raporların ardından geldi.

AB Yaptırımları İran'ın Rusya'ya Yönelik Füze Yayılımını Hedef Alıyor

Avrupa Birliği (AB) de Pazartesi günü, Rusya'ya balistik füze sağladığı gerekçesiyle İran'a yönelik yaptırımlar uygulandığını açıkladı.

İran Air, üç başka havayolu ve silah yayılımıyla bağlantılı iki tedarik firması da dahil olmak üzere toplam 14 kişi ve kuruluş yaptırıma tabi tutuldu . Savunma Bakan Yardımcısı Seyed Hamzeh Ghalandari de dahil olmak üzere üst düzey İranlı yetkililer de listelenenler arasındaydı.

Yaptırımlar arasında varlık dondurmaları ve seyahat yasakları yer alıyor ve daha fazla ceza düşünülüyor. Bu önlemler, İran'ın Rusya'ya saldırı amaçlı insansız hava araçları ve diğer silahlar sağlamasına yanıt olarak ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin daha önceki yaptırımlarını takip ediyor.

İran, Rusya'ya Füze Tedarik Ettiğini Yalanladı

İran Rusya'ya balistik füzeler gönderdiğini reddederken, Batılı değerlendirmeler aksini iddia ediyor. Füzelerin sağlanması, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı iki buçuk yıllık savaşına daha derin bir katılım olarak görülüyor.

İran, çatışma sırasında Rusya'ya insansız hava araçları ve diğer silahları tedarik etmişti ancak son füze transferleri uluslararası yaptırımlara yol açtı.

AB, İran Devrim Muhafızları'nı Terör Örgütü Olarak Değerlendiriyor

AB ayrıca İran'ın İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nu terörist listesine ekleyip eklememeyi tartışıyor. Aralık 2023'te bir Alman mahkemesinin verdiği yasal bir karar, bu tanımlama için yeterli bir temel olarak değerlendiriliyor.

AB üye ülkeleri arasında bu adıma ilişkin görüşmeler sürüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *