HABER.COM
Haber.com Dünya İsrailli Holokost Bilgini Yehuda Bauer Hayatını Kaybetti! Yehuda Bauer Kimdir?

İsrailli Holokost Bilgini Yehuda Bauer Hayatını Kaybetti! Yehuda Bauer Kimdir?

Ünlü İsrailli tarihçi ve Holokost bilgini Yehuda Bauer, 98 yaşında hayatını kaybetti. Peki, Yehuda Bauer kimdir? İsrail için önemi nedir?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İsrailli Holokost Bilgini Yehuda Bauer Hayatını Kaybetti! Yehuda Bauer Kimdir?

Ünlü İsrailli Holokost bilgini Yehuda Bauer 98 yaşında hayatını kaybetti. Çek doğumlu, İsrail asıllı Bauer, Kudüs İbrani Üniversitesi Avraham Harman Çağdaş Yahudilik Enstitüsü'nde Holokost Çalışmaları profesörüydü. Peki, Yehuda Bauer kimdir, ölüm sebebi ne, İsrail için önemi neydi?

Yehuda Bauer Hayatını Kaybetti

Dünyanın dört bir yanındaki insanların Holokost'u inceleme ve öğrenme biçimini şekillendiren İsrail'in önde gelen Holokost bilginlerinden Yehuda Bauer, Kudüs'te öldü. Bauer'in ölüm nedeni açıklanmadı.

Bauer, altmış yılı aşkın süren kariyeri boyunca düzinelerce kitap yayınladı ve çok sayıda uluslararası Holokost eğitim girişimi kurdu. Çekçe, Slovakça, Almanca, İbranice, İngilizce, Fransızca, Lehçe ve Galce dillerini biliyordu. Dillere olan hakimiyeti, kaynak materyali orijinal haliyle incelemesine ve dünyanın dört bir yanındaki kitlelerle doğrudan bağlantı kurmasına olanak sağladı.

Bauer ile yıllarca yakın bir şekilde çalışan Yad Vashem Uluslararası Holokost Araştırmaları Enstitüsü'nde kıdemli tarihçi olan Dr. David Silberklang, "Önemli noktalarından biri de Holokost'un yalnızca belirli insanları etkileyen özel bir olay olmadığı, aynı zamanda evrensel olduğudur" dedi.

Yehuda Bauer Kimdir?

Bauer 1926'da Prag'da doğdu. Genç bir çocukken ailesi 1939'da Avrupa'dan kaçmayı başardı ve Romanya üzerinden İngiliz Mandası Filistin'e geldi. Galler'deki üniversiteden döndükten sonra güney İsrail'deki Kibbutz Shoval'a katıldı ve İbrani Üniversitesi'nde okudu. Hayatının son on yıllarını Kudüs'te yaşadı.

Bauer, akademik kariyerine 1960'larda, İsrail'deki insanların Holokost hakkında daha açık bir şekilde konuşmaya başladığı bir dönemde başladı. Holokost'tan hemen sonraki yıllarda, birçok kurtulan parçalanmış ve hayatlarını kurmaya çalışırken, çok az kişi olan biten hakkında açıkça konuştu.

İsrail'de, Avrupalı ​​Yahudilerin "kesime giden koyunlar gibi" olduğu algısı utanç ve suçluluk duygusuyla doluydu.

Bauer'in araştırmaları Yahudi direnişinin farklı yönlerini ele aldı ve Holokost kurbanlarının Nazilere karşı silahlı mücadelenin ötesinde, kaçakçılık yapmak veya dini veya kültürel geleneklerini sürdürmeye devam etmek gibi yollar bulduğu anlatısını değiştirmeye başladı.

En bilinen yayınlarından bazıları, II. Dünya Savaşı'na Amerikan tepkisini araştıran "American Jewry and the Holocaust" (Amerikan Yahudiliği ve Holokost); Holokost sırasında Yahudileri kurtarmak için yapılan müzakereler hakkında "Jews for Sale?" (Satılık Yahudiler); Avrupa'daki küçük Yahudi topluluklarının yok edilmesi hakkında "Death of the Shtetl" (Ştetl'in Ölümü); ve Holokost'un nasıl tanımlanacağı ve açıklanacağı ve "Rethinking the Holocaust" (Holokost'u Yeniden Düşünmek) oldu.

Bauer, Avrupa devlet başkanlarıyla birlikte 1998'de 35'ten fazla ülkeden oluşan ve üyelerinin Holokost eğitimi ve anma etkinliklerine hükümet fonu ayırmasını gerektiren bir koalisyon olan Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın (IHRA) kurulmasına yardımcı oldu. Bauer, IHRA ile birlikte birçok hükümet ve kuruluş tarafından Yahudilere karşı nefret suçlarını ve ayrımcılığı tanımlamak için kullanılan Antisemitizm'in Çalışan Tanımı'nın yazılmasına da yardımcı oldu.

Bauer, 1998 yılında ülkenin en büyük ödüllerinden biri olan İsrail Ödülü'ne layık görüldü. Silberklang, Bauer'in hayatının sonuna kadar aktif ve aktif kaldığını, köşe yazıları yazdığını ve akademik tartışmalara katkıda bulunduğunu söyledi.

Silberklang, Bauer'in Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının Holokost'a benzetilmesi fikrine katılmadığını belirterek, Filistinli militan grubun Naziler kadar güçlü ve örgütlü olmadığını, İsrail devletinin yalnızca askeri bir yanıt vermek için var olduğunu söyledi.

Silberklang, müzik aşığı olan Bauer'in derin bir bariton sese sahip olduğunu ve akademik arkadaşlarıyla düetler yaptığı veya üniversite öğrencisiyken öğrendiği geleneksel Gal halk şarkılarını söylediğini söyledi.

Geride iki kızı, üç üvey çocuğu ve çok sayıda torunu kaldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Güldür Güldür Naime Kimdir? Ecem Erkek Kimdir? Kahkaha Makinesi Ecem Erkek Hangi Projelerde Rol Aldı?

Güldür Güldür Naime Kimdir? Ecem Erkek Kimdir? Kahkaha Makinesi Ecem Erkek Hangi Projelerde Rol Aldı?