22 Kasım 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
HABER.COM
Ara
Haber.com Ekonomi Araç Kiralama Sektöründe Kayıt Dışı Gelire Odaklanıldı

Araç Kiralama Sektöründe Kayıt Dışı Gelire Odaklanıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, araç kiralama sektöründeki denetimlerini genişlettiğini, öncelikle lüks araç kiralayan şirketlere odaklanacağını duyurdu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, araç kiralama sektöründeki denetimlerini genişlettiğini, öncelikle lüks araç kiralayan şirketlere odaklanacağını duyurdu.

Yapılan son açıklamaya göre, operasyonda yaklaşık 1,7 milyar lira kayıt dışı gelir ortaya çıkarıldı ve 500 milyon lira para cezası kesildi.

Denetleme Sürecinin Detayları

Gelir İdaresi Başkanlığı, gayri resmi ekonomiyle mücadele için devam eden çabalarının bir parçası olarak kapsamlı denetimler yürütüyor. Girişim, ekonomik şeffaflığı sağlamak için çeşitli sektörleri ve meslekleri kapsıyor.

Hem şirket sayısında hem de gelirde artış görülen araç kiralama sektörünün hızlı büyümesine yanıt olarak, maliye bakanlığı hedefli denetimler başlattı. Tüm Araç Kiralama Örgütleri Derneği, operasyonel araç kiralama sektörünün bu yılın ilk yarısında toplam 43,4 milyar lira yatırımla 34.000 yeni araç eklediğini bildirdi.

Bakanlığın denetimleri, araç kiralama şirketlerinin gelir beyannameleri ve mali kayıtlarının Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınan verilerle çapraz referanslanmasını içeriyordu. Bulgular önemli tutarsızlıklar ortaya koydu:

  • Kapsanan denetimler: 5.600 kiralama şirketi
  • Bildirilmeyen gelir: 1,7 milyar TL belirlendi
  • Verilen para cezaları: 500 milyon TL
  • Gelir vergisi matrahı farkı: 637 milyon TL
  • Kurumlar Vergisi matrah farkı: 195 milyon TL
  • KDV farkı: 904 milyon TL

Bu denetimler sonucunda yaklaşık 4.000 adet teftiş raporu düzenlendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu denetimlerin ekonomik adaleti koruma ve vergi kaçakçılığını önleme açısından önemini vurguladı. Şimşek, "Yoğunlaştırılmış denetimlerimiz haksız rekabeti azaltmayı ve kaybedilen vergi gelirlerini geri kazanmayı amaçlıyor" dedi.

Şimşek, kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabeti ve vergi kaybını ortadan kaldırmak için denetimlerin artırılacağını belirterek, “Özellikle hizmet sektöründe denetimler şeffaflığı ve rekabeti de destekleyecek. Bu tür denetimler lüks segmentte faaliyet gösteren işletmelerden başlayarak devam edecek. Vergilendirmede adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomiyle mücadele için denetimlerimiz hız kesmeden devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *