Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber.com Ekonomi Büyük Şirketler Vergi Denetimlerine Tabi Tutulacak! Bakan Şimşek Detayları Açıkladı

Büyük Şirketler Vergi Denetimlerine Tabi Tutulacak! Bakan Şimşek Detayları Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ülke genelindeki büyük şirketleri hedef alan kapsamlı bir denetim programını duyurdu. Buna göre vergi denetimlerinde sırada büyük şirketler var.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Büyük Şirketler Vergi Denetimlerine Tabi Tutulacak! Bakan Şimşek Detayları Açıkladı

Yeni denetim programını duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin vergi adilliği ve verimliliği konusundaki taahhüdünü vurgulayarak, dürüst vergi mükelleflerini desteklemeye kararlı olduklarını ve aynı zamanda önemli kâr elde eden ancak asgari vergi ödeyenleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Sırada Büyük Şirketler Var

Bakan Şimşek kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi amaçlayan yeni girişimlerden bahsetti. Bakanlık birimlerinin bu alanda sürekli çalıştığını belirterek, Vergi Denetim Kurulu'na bağlı vergi müfettişleri ekiplerinin ülke çapında büyük şirketlere odaklanan yoğun bir denetim programına hazırlandığını kaydetti.

Şimşek, risk analizi çalışmalarının yüz binlerce vergi mükellefini kapsayacağını ve makine öğrenmesi tekniklerinden yararlanacağını vurguladı. Yüksek riskli olarak tanımlanan yaklaşık 3.400 büyük şirketten açıklama yapmaları istenecek.

İncelenecek konular arasında, vergi matrahlarını zayıflatan enflasyon ayarlama hükümlerinin uygunsuz uygulanması, bildirilmeyen gelir yaratılması ve resmi ticari banka hesapları yerine ödemeleri toplamak için üçüncü taraf IBAN hesaplarının kullanılması yer alacak.

Yaklaşık 30 ayrı konuyu kapsayan, kâr paylaşımı ödemelerinde stopaj yapılmaması, muafiyet ve indirimlerin yanlış uygulanması gibi diğer sorunlar da ele alınacak konular arasında yer alıyor.

Özellikle sosyal medyadan elde edilen gelirin beyan edilmemesi de sorgulanacak. İlk hesaplamalar, vergi pozisyonlarını açıklamaya davet edilen büyük şirketlerin ilgili dönemler için vergi matrahlarını 23 milyar ₺ eksik bildirdiğini gösteriyor.

Dürüst vergi mükelleflerini korumak

Bakan Şimşek, açıklama davetlerinin kamu hazinesine milyarlarca lira vergi kazandırmayı amaçladığını belirtti. Tatmin edici açıklamalar yapan mükellefler, vergi denetimi yükünden kurtulacak.

Cevap vermeyen veya cevapları yetersiz görülenlerin vergi denetimlerine tabi tutulacağı konusunda uyardı. Dürüst vergi mükelleflerine destek sağlarken vergilendirmede adalet ve verimliliği sağlamak için büyük şirketleri hedefleyen devam eden çabalara olan bağlılığı yineledi.

Kayıt dışılıkla mücadele için tüm sektörlerde denetimlerin artırılacağını vurgulayarak sözlerini tamamlayan Bakan Yardımcısı, hükümetin vergi adaletini sağlamayı, uyumlu ve dürüst vergi mükelleflerini rekabet dezavantajlarından korumayı hedeflediğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hazal Subaşı ile Oğuzhan Koç Aşklarını İlan Etti: "Çok Seviyorum"

Hazal Subaşı ile Oğuzhan Koç Aşklarını İlan Etti: "Çok Seviyorum"