19 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Ekonomi Emeklilere Üçlü Maaş Artışı Mı Geliyor? Ocak Ayı Zammında Yeni Detay!

Emeklilere Üçlü Maaş Artışı Mı Geliyor? Ocak Ayı Zammında Yeni Detay!

Milyonlarca emekli Ocak ayında maaşlarına yapılacak zam oranını beklemeye başladı. Enflasyon verileri açıklandıktan sonra, emeklilere üçlü maaş artışı formülü masaya yatırılabilir. İşte, konuya dair detaylar!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emeklilere Üçlü Maaş Artışı Mı Geliyor? Ocak Ayı Zammında Yeni Detay!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyonunu yüzde 3.23, Ağustos ayı enflasyonunu ise yüzde 2.47 olarak açıkladı. TÜİK'in açıklayacağı son 6 ayın enflasyon oranları, 2025 yılının ilk ayında, Ocak'ta emekli ve memur maaşını da şekillendirecek.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak açıkladı. Banka, üst bant olarak da yüzde 42'ye işaret etti. TÜİK'in Orta Vadeli Program (OVP)'da ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 41.5 olarak açıklanmıştı.

Memur ve Emekli Maaşında Üçlü Formül

Bu tahminlere göre emekli zammı şu şekilde hesaplanıyor:

Enflasyon yüzde 38 olarak gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 10.64 oranında zam alacak. Yüzde 42 olarak gerçekleşirse, maaşlara yüzde 13.84 oranında zam yapılacak.

Ocak ayında enflasyon verileri kesinleştiğinde, en düşük emekli maaşında da artış olacak. Taban maaşların artırılması durumunda en düşük emekli maaşı alanlar da yeni zamlardan yararlanacak.

Bu tabloda, taban maaşların yüzde 13.44 oranında artışla 14 bin 180 TL'ye çıkması bekleniyor. En düşük emekli maaşında beklenti ise 14-15 bin TL arasında. 

Ocak ayı enflasyonu açıklandığında taban maaş artışı ve enflasyon artışının yanı sıra refah payının da emekli maaşına eklenmesi bekleniyor.

Bu üç formül birden devreye girerse, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri eşit oranda zam alacak ve genel artış oranları yüzde 20'yi bulabilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Erzincan’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem

Erzincan’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem

Sponsorlu bağlantılar