HABER.COM
Haber.com Ekonomi Makbuz Almayanlara Para Cezası Getiren Yeni Yasa Yürürlüğe Girdi

Makbuz Almayanlara Para Cezası Getiren Yeni Yasa Yürürlüğe Girdi

Türkiye'de vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında, alışverişlerinde fiş veya fatura almayan tüketicilere ceza getiren yeni bir yasa yürürlüğe girdi. İşte, haberin ayrıntıları!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Makbuz Almayanlara Para Cezası Getiren Yeni Yasa Yürürlüğe Girdi

Resmi Gazete'de 2 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan 7524 sayılı kanun, kayıt dışı işlem yapan işletme ve tüketicilere daha ağır cezalar getiriyor. Buna göre, alışverişlerde fiş ve fatura almayan vatandaşlar ve vermeyen işletmelere ciddi miktarda para cezası kesilecek.

Tüketicilere ve Satıcılara Yönelik Cezalar Açıklandı

Yasaya göre, fiş veya fatura almayan tüketiciler, durumu beş iş günü içinde Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirmezlerse 5.000 TL para cezasına çarptırılabiliyor.

Satıcı ayrıca, tekrarlanan suçlarda daha fazla para cezası uygulanarak uygun belgeleri sağlamadığı için cezalarla karşı karşıya kalacak. Örneğin, 9 Ağustos 2024'te çocuğu için bir oyuncak satın alan bir tüketicinin makbuz almadığı tespit edilirse, satıcı için cezaların yanı sıra 5.000 TL para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Eksik Makbuzların Bildirilmesine İlişkin Son Tarihler

Cezalardan kaçınmak için tüketicilerin eksik fişleri işlem tarihinden itibaren beş iş günü içinde bildirmeleri gerekiyor. 14 Kasım 2024'te bir şey satın alan tüketici eksik faturayı son tarihine kadar bildirmezse, ayrıca 5.000 TL para cezasına çarptırılacak.

Yeni yasa, cezalardan kaçınmak ve Türkiye'nin vergi mevzuatına uyumu sağlamak için zamanında bildirim yapılmasına önem veriyor.

Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellef tespit edenlere kesilen cezalar %50 oranında artırılarak tahakkuk ettirilecek. Mükellef tespit edildikten sonraki geçmiş dönemler için ek vergi tarhiyatı yapılması halinde cezalar kademeli olarak uygulanacak.

Vergi Usul Kanunu'nda, belgelerin bir takvim yılı içerisinde bir defadan fazla verilmemesi veya alınmaması halinde alıcı ve satıcıya her tespit için artan oranda vergi cezası uygulanacağı hükme bağlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rüzgarlı Tepe Dizisinin Yayın Günü Değişti! İşte Yeni Yayın Günü

Rüzgarlı Tepe Dizisinin Yayın Günü Değişti! İşte Yeni Yayın Günü