Moody's Türkiye kredi notunu güncelledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı ve yerli para ihraççısı ve yabancı para kıdemli teminatsız notunu B3'ten B1'e yükselttiğini duyurdu.
Küresel derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin ekonomik görünümün olumlu olmaya devam ettiğini belirtti.
Moody's Türkiye Kredi Notunu B3’ten B1’e Yükseltti
Açıklamada, "Eş zamanlı olarak Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A.Ş.'nin döviz destekli kıdemli teminatsız notu da B3'ten B1'e, görünümü ise durağan olarak yükseltildi" denildi.
Yükseltmenin nedenlerinin, yönetişimdeki gelişmeler, daha spesifik olarak, ülkenin temel makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması açısından ilk gözle görülür sonuçları veren ortodoks para politikalarına kararlı ve giderek daha iyi yerleşen geri dönüş olarak sıralandığı belirtildi.
Enflasyon ve iç talep ılımlılaşmaya başlarken, enflasyonist baskıların önümüzdeki aylarda ve 2025'te önemli ölçüde azalmasının beklendiği belirtildi.
Merkez Bankasının Para Politikasının Güvenilirliği Arttı
Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasının güvenilirliğini hızla artırdığını ve bunun da Türk lirasına olan güvenin yeniden tesis edilmesine yardımcı olduğunu belirtti.
Açıklamada, "Ayrıca sıkı politika duruşu, halihazırda Türkiye'nin artan dış kırılganlığını önemli ölçüde azaltıyor" denildi.
Derecelendirme kuruluşu Moody's’e göre "Pozitif görünüm, yukarı yönlü risk dengesini yansıtıyor."
Moody's, para politikasının güvenilirliği ve etkinliği arttıkça, makroekonomik istikrar ve daha güçlü kurumlar, Türkiye'nin çeşitlendirilmiş ve rekabetçi ekonomisi ve nispeten güçlü maliye ve borç göstergeleri gibi temel kredi güçlerinin yeniden öne çıkmasına olanak tanıyabileceğini belirtti.
Özellikle makroekonomik politikanın yürütülmesindeki değişime gelecekte uzun süreli enflasyon şokları riskini azaltacak yapısal değişikliklerin eşlik etmesi halinde bunun gerçekleşeceği ifade edildi.
Moody's ayrıca Türkiye'nin yerel para birimindeki ülke tavanını Ba3'ten Ba1'e yükseltti.
"Yerel para birimi tavanı ile ülke notu arasındaki üç puanlık fark, dış dengesizliklerde daha fazla azalma ve para politikası etkinliğinin iyileştirilmesinin yanı sıra ekonomide nispeten sınırlı bir hükümet ayak izi beklentisini yansıtıyor" denildi.
Bu arada Türkiye'nin döviz tavanı da B2'den Ba3'e yükseltildi.
Açıklamada, "Döviz ve yerel para birimi tavanları arasındaki iki çentiklik fark, azalan dış kırılganlık risklerini hesaba katıyor" ifadesine yer verildi.
Ancak Moody's, Türkiye'de dolarizasyonun yüksek düzeyde olduğunu ve Türk lirasına olan güvenin henüz tam olarak sağlanmadığını kaydetti.