19 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Ekonomi Özel Sektörün Yurtdışı Kredi Borcu O Seviyeyi Aştı!

Özel Sektörün Yurtdışı Kredi Borcu O Seviyeyi Aştı!

Merkez Bankası verileri, özel sektörün yurtdışı kredi borçlarının arttığını gösteriyor. Bir önceki yıla göre artış miktarı 7 milyar dolar seviyesini geçti.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Özel Sektörün Yurtdışı Kredi Borcu O Seviyeyi Aştı!

Merkez Bankası, kredi borçlarını yakından takip ediyor. Açıklanan verilere göre toplam borç, Haziran ayı itibariyle 171 milyar doları aştı. Artan miktar, Türk ekonomisi için risk oluşturuyor.

Açıklanan rapor, burada belirtilen miktarın önemli kısmının uzun vadeli olduğunu gösteriyor. Uzun vadeli borçlar, 158 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Geriye kalan yaklaşık 13 milyar dolarlık borç ise kısa vadeli olarak dikkat çekiyor.

Özel sektörde yer alan bankalar, bu süreçleri krediler ve tahvil ihracı şeklinde yürütüyor. Kredi miktarının 1 milyar dolar arttığı, tahvil ihracının ise yaklaşık 18 milyar dolara ulaştığı görülüyor.

Uzmanlar, özel sektöre ait bu verileri riskli buluyor. Buna karşın borcun büyük bir kısmının uzun vadeli olması, olumlu görülüyor. Uzun vadeli ödeme planı, riski düşürüyor.

Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin artması ise bir diğer olumlu durum olarak dikkat çekiyor. Yurtdışına çıkan döviz, geçmişte olduğu kadar ciddi bir risk oluşturmuyor.

Merkez Bankası, özel sektörü yakından izleyerek, ödemeler dengesinin tutturulması konusunda uyarı rol üstleniyor.

KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yaz Okulu İçin Sona Yaklaşıldı: Anadolu Üniversitesi Yaz Okulu Sınavı Ne Zaman?

Yaz Okulu İçin Sona Yaklaşıldı: Anadolu Üniversitesi Yaz Okulu Sınavı Ne Zaman?

Sponsorlu bağlantılar