08 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Gündem Eylem Tok Türkiye'ye İade Mi Edilecek? ABD Mahkemesi'nden Flaş Karar!

Eylem Tok Türkiye'ye İade Mi Edilecek? ABD Mahkemesi'nden Flaş Karar!

ABD Mahkemesi'nden flaş karar! 17 yaşındaki oğlu ölümlü kazaya karışarak tutuklanmıştı. Ünlü yazar Eylem Tok Türkiye'ye iade mi edilecek?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Eylem Tok Türkiye'ye İade Mi Edilecek? ABD Mahkemesi'nden Flaş Karar!

Timur Cihantimur ve annesi yazar Eylem Tok cephesinden son dakika gelişmesi… ABD Mahkemesi, Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi için…

Eylem Tok Türkiye’ye İade Edilecek

ABD mahkemesi davasında savcının sunduğu taslak karar, İstanbul'da yol açtığı ölümlü kazadan sonra 17 yaşındaki oğluyla birlikte ülkeden kaçan Türk yazar Eylem Tok'un iadesine yol açabilir.

Suçlamalar Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'u içeriyor. 17 yaşındaki Cihantimur, 1 Mart gecesi İstanbul'da bir araba kazasına karışmış, Oğuz Murat Aci’nin ölümü ve dört kişinin yaralanmasıyla sonuçlanmıştı. Timur Cihantimur'un ehliyetsiz araç kullandığı bildirilmişti.

Massachusetts'teki yardımcı bölge savcısı Kristen Kearney, 11 Eylül'de Boston'da yapılması planlanan Tok'un iadesiyle ilgili duruşma öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak kararı hakime sundu.

Taslakta, Tok'un Türkiye'ye iadesinin gerekçeleri özetleniyor ve bu iadeyi haklı çıkarmak için Türk yetkililerden yeterli kanıt sağlandığı belirtiliyor.

Delilleri Yok Etmek, Saklamak, Değiştirmek ve Suçluyu Korumak…

Eylem Tok'a yöneltilen suçlamalar arasında "delilleri yok etmek, saklamak, değiştirmek ve suçluyu korumak" yer alıyor.

Tok'un adli kolluk kuvvetlerine teslim edilmesi ve ABD Dışişleri Bakanı tarafından iade konusunda daha detaylı bir karar verilinceye kadar gözetim altında tutulması gerektiği yazıyordu.

İnternette kamuoyuna açıklanan taslakta, Tok'un suçlandığı suçların ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasının kapsamına girdiği açıklığa kavuşturuldu.

İddia edilen suçlar ABD'de işlenmiş olsaydı, delillerin Tok'un yargılanmak üzere tutuklanmasını haklı çıkaracağı söylendi.

Metinde, "Türk savcının yeminli ifadesi, çok sayıda görgü tanığının ifadesi ve Türk yetkililer tarafından elde edilen diğer belge ve deliller sunuldu" denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce, davaları ayrı ayrı görülen Tok ve Cihantimur'un iadesiyle ilgili olarak savcılığa bir görüş mektubu göndermişti.

Ne Yaşanmıştı?

1 Mart akşamı, Oğuz Murat Acı, lüks bir araba kullanan Cihantimur'un arıza nedeniyle yol kenarına park edilmiş üç ATV tipi araca çarpması sonucu İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde hayatını kaybetti.

Cihantimur daha sonra annesi tarafından Mısır'a ve ardından ABD'ye kaçırıldı.

İstanbul'daki başsavcılık, Tok için "suçluyu korumak" ve Cihantimur için "ihmal sonucu adam öldürme ve yaralama" suçlamalarıyla tutuklama emri çıkardı.

Türkiye, uluslararası kırmızı bülten emrine ek olarak, Mayıs ayında ABD'den anne ve oğlunun iadesini talep etmişti. Anne ve oğul, 14 Haziran'da tutuklandı.

Medya haberlerine göre, Cihantimur'u kaydettirmek için özel bir okula gitmek üzereyken yakalandılar. Savcı, Tok ve oğlunun kaçtığından şüphelenildiğini söyledikten sonra hakim, tutuklanmalarını emretti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şubat'ta Evlendi, Boşanma Kararı Aldı: Ebru Gündeş'le İlgili Şok İddia

Şubat'ta Evlendi, Boşanma Kararı Aldı: Ebru Gündeş'le İlgili Şok İddia

Sponsorlu bağlantılar