ABD'deki Georgia Southern Üniversitesi'nde görevli Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş, depremleri olağanüstü doğrulukla tahmin eden bir yapay zeka algoritması geliştiren bir ekibin liderliğini yaptı.
Yavaş'a göre sistem, İstanbul'un olası sismik olayları için %91,65'lik bir tahmin başarı oranı gösterdi ve 30 güne kadar tahminler sundu. Duyuru, depremleri tahmin etmede yapay zekanın rolü ve erken tahminler yapmanın sonuçları konusunda tartışmaları da beraberinde getirdi.
Yapay Zeka Depremleri Tahmin Edebilir mi?
Yapay zeka deprem tahminlerine ilişkin uzmanlar ortak yorumda bulundu: 'Henüz depremleri tahmin edemiyoruz.'
Ancak bazı uzmanlar ihtiyatlı olunması gerektiğini söylüyor. Uzun yıllardır Türkiye'deki deprem olaylarını inceleyen deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu tahminlere güvenilmemesi konusunda vatandaşları uyardı.
Görür, "Depremleri gerçekten tahmin ettiğimizi iddia etmek için, zamanlama, konum, büyüklük ve meydana gelme periyodu hakkında kesin yanıtlar almamız gerekir. Şimdiye kadar, bu soruların hepsini yanıtlayamadık. Şimdilik, bu mümkün değil" açıklamasında bulundu.
Naci Görür, erken veya yanlış tahminlerin potansiyel etkileri konusunda endişelerini dile getirerek , "'Bunu tahmin etmiştik' demek, depremin kendisi kadar tehlikeli olabilir. Bölgeleri boşaltmak, insanların hayatlarını yeniden yapılandırmak - bunlar basit görevler değil. Yanlış tahminler dolaşmaya başlarsa, halk sağlığı büyük riske girebilir." diye konuştu.
Bir diğer jeolog Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da, "Bir depremin yaklaşık saatini bilmek faydalı olabilir, ama kesin olduğunu iddia etmek farklı bir şeydir. Verilerini nereden aldılar? Hangi parametreleri kullandılar? Hata payı nedir?" sözleriyle kısmi tahminlerin can veya mal güvenliğini sağlamayacağını vurgulayarak yapay zeka tahminlerine dair endişelerini dile getirdi.