23 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Kültür Sanat Deha Dizisinde Geçen Metehan Efsanesi Nedir? Mete Han Destanı Nasıl Yazıldı?

Deha Dizisinde Geçen Metehan Efsanesi Nedir? Mete Han Destanı Nasıl Yazıldı?

Deha dizisinde Sofi’nin Devran’a anlattığı ‘Metehan efsanesi’ nedir? Metehan kimdir? İşte, ‘Mete Han destanı’ hakkında merak edilenler…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Deha Dizisinde Geçen Metehan Efsanesi Nedir? Mete Han Destanı Nasıl Yazıldı?

Show TV’nin Ay Yapım imzalı Deha dizisi 22 Eylül Pazar akşamı yayın hayatına başladı. Güçlü oyuncu kadrosu ve etkileyici öyküsüyle ilk bölümden dikkatleri üzerine çeken projede; Aras Bulut İynemli ve Onur Saylak yani Devran ve Ali Haydar (Sofi) arasında bir konuşma geçti. İzleyiciler, bu konuşmada geçen ‘Metehan efsanesi’ hakkında daha fazla detay bilmek istiyor.

Peki, tarihte Mete Han olayı nedir? Metehan kimdir? İşte, Mete Han destanı hakkında tüm gerçekler…

Metehan Efsanesi Nedir? Mete Han Destanı Nasıl Yazıldı?

M.Ö. 209 - M.Ö. 174 yılları arasında Türk-Hun İmparatorluğu'nun hükümdarı olan Metehan, Hun İmparatorluğu’nun kurucusu Teoman’ın oğludur. M.Ö. 234 yılında doğan Mete, tarihte Asya milletlerini tek çatı altında toplayan ve Çin Seddi'ni aşan ilk hükümdardır. 

"Birlikten kuvvet doğar" felsefesini benimseyen Metehan, Türkleri bir araya toplamış ve Türklerin yanı sıra Tunguzlarla Moğolları da bir araya getirmiştir. Yıkılmaz bir ordu kuran Metehan, 35 yıl imparatorluğunun başında kalmıştır. M.Ö. 174 yılında vefat ettiğinde, yerine oğlu Kiyükhan geçmiştir.

Metehan'ın Kağan Olma Hikayesi

Şimdi gelelim meşhur Metehan efsanesine… (Deha’nın bu efsaneden esinlendiği artık biliniyor)

Çin kaynaklarına göre, Asya Hun İmparatorluğu'nun kurucusu Teoman, oğlu Metehan'ın yerine üvey annesi Yenişi'nin oğlunu tahta çıkarmak istemiştir. Hanlığın beyleri ve Metehan bu duruma karşı çıkmıştır. Dönemin töreleri gereğince Türk annelerden doğan bir Türk oğlun tahta geçmesi gerekmektedir. 

Teoman, son karısı olan Çinli hatunun Metehan’ı kötülemesi sonucunda dolduruşa gelmiş ve yeni eşi Yenişi’nin oğlunu tahta geçirmek isteyerek veliaht ilan etmiştir. Bu durumdan rahatsız olan Metehan üvey annesinin oyunları neticesinde Yuezhi’ler tarafından rehin alınmıştır. 

Metehan’ın Yuezhi'lere sığındığını düşünen ve duruma sinirlenen Teoman hemen Yuezhi'lere savaş ilan ederek Metehan’ı öldürtmek istemiştir. 

Mete Han destanı işte tam da bu noktada başlar. Mete Han, babası Teoman’ın Yuezhi topraklarına girmeden hemen önce kaçarak kurtulmuştur. Bu başarısı ve Yuezhi'lerin mağlup edilmesinden dolayı Teoman, has oğlu Metehan’a 10000 kişilik bir ordu vermiştir. 

Ve büyük final! 

Metehan bu ordu ile ilk önce üvey annesini ve kardeşlerini, sonra da babasını öldürerek MÖ 209 yılında Kağan olmuştur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MasterChef Kim Elendi 22 Eylül 2024? MasterChef’e Veda Eden İsim

MasterChef Kim Elendi 22 Eylül 2024? MasterChef’e Veda Eden İsim

Sponsorlu bağlantılar