Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber.com Magazin Demet Evgar, Sağlık Bakanlığı'nın 'Sezaryenle Doğum' Tanıtımına Tepki Gösterdi: "Yine Kadınlar, Yine Anneler..!"

Demet Evgar, Sağlık Bakanlığı'nın 'Sezaryenle Doğum' Tanıtımına Tepki Gösterdi: "Yine Kadınlar, Yine Anneler..!"

Sağlık Bakanlığı'nın ‘Sağlıklı olan normal doğumdur’ mottosuyla yayımladığı kamu spotu, sezaryenle doğumun kötülendiğini düşündürürken, ünlü oyuncu Demet Evgar, bu tanıtıma tepki gösteren isimlerden biri oldu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Demet Evgar, Sağlık Bakanlığı'nın 'Sezaryenle Doğum' Tanıtımına Tepki Gösterdi: "Yine Kadınlar, Yine Anneler..!"

Bahar dizisinin yıldızı ünlü oyuncu Demet Evgar, 2 yaşında Mavi adında bir kız çocuğu annesi. Kendisi de sezaryenle doğum yapan Evgar, Sağlık Bakanlığı'nın 'Normal doğum ve sezaryen doğum' konulu kamu spotunu görünce dayanamayıp duygularını dile getirdi. 

Bakanlığın 'Annecim Başardık' adlı tanıtım videosunda, "Normal doğum yapan anneler ile bebekleri arasında ilk andan itibaren sağlıklı bir bağ kurulur. Anne emzirmeye hemen başlayabilir ve günlük hayatına çok kısa zamanda dönebilir. Tıbbi olarak zorunluluk olmadıkça doğal ve sağlıklı olan normal doğumdur." ifadelerine yer verildi.

Sosyal medyada bu kamu spotuna pek çok isimden tepki yağdı. İşte, Demet Evgar'ın Bakanlığa seslendiği o paylaşımı...

"Yine Anneye, Yine Kadına..."

Demet Evgar sosyal medya paylaşımında, 

“Doğru ve ideal olanı anlatmanın yolu bu mudur?

Birçok kadın vajinal doğumu içsel olarak ister. Ancak ya sezaryen olmak zorunda kalır, ya doktoru tarafından sezaryene yönlendirilir ya da korku ve endişelerinden dolayı sezaryeni seçer. Fakat izlediğimiz bu film, annenin korku ve endişelerini giderecek veya doktorları yönlendirecek nitelikte değildir. Aksine, korku ve paniği körükleyen, hatta tüm sorumluluğu yine anneye, kadına yükleyen görüntülerle dolu.

Bu denli önemli girişimlerin altyapıyı oluşturmadan hedeflediği yere ulaşması imkansızdır. Zira doğumlara alınmayan ebeler, normal seyrinde ilerleyen hamileliklerde bile olmadık sebeplerle anneleri sezaryene teşvik eden doktorların hikayeleri de gerçeklerimizden biridir. Bu durumla sahada mücadele eden doktorlar ve ebelerle yürütülecek bir süreç, çok daha hedefe yönelik olacaktır.

Özetle:

“BU DA KADININ SUÇU, BU DA KADININ HATASI, BU DA KADININ YANLIŞ SEÇİMİ” şeklinde yansıtılan bu kamu spotunu kalbim sıkışarak izledim. Kızımla, 20 saat doğum sancısından sonra mecburen sezaryene alınmak zorunda kaldığım bir doğum hikayemiz var. Doğduğu andan itibaren kucağımdaydı ve emmeye başladı.

Elbette “vajinal doğum” yapmak ve sonrasında bu konforlu deneyimi yaşamak isterdim. (Bu arada “normal - anormal doğum” değil; tıbbi adı “vajinal doğum”dur.) Bu yazıyı, “vajinal doğumu” destekleyen biri olarak yazıyorum. Bu korku filmi niteliğindeki kamu spotu daha fazla kadını yaralamadan kaldırılmalı ve yerine hedefe yönelik, nitelikli ve nicelikli bir film çekilmelidir.'' ifadelerini kullandı.

İşte, Sağlık Bakanlığı’nın kamu spotu!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hakem Elif Karaarslan İsyan Etti: "O Videodaki Kadın Ben Değilim"

Hakem Elif Karaarslan İsyan Etti: "O Videodaki Kadın Ben Değilim"