Haber.com Sağlık Antibiyotik dirençli enfeksiyonlar 2050 yılına kadar 39 milyon can alabilir

Antibiyotik dirençli enfeksiyonlar 2050 yılına kadar 39 milyon can alabilir

Küresel Antimikrobiyal Direnç Araştırma Projesi'nin (GRAM) çığır açan araştırmasına göre, önümüzdeki 25 yıl içinde 39 milyondan fazla insan antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan hayatını kaybedebilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Antibiyotikler artık enfeksiyonları önleme ve/veya tedavi etmede eskisi kadar başarılı değil. Küresel Antimikrobiyal Direnç Araştırma Projesi'nin (GRAM) yaptığı son araştırma, antimikrobiyal direncin endişe verici gidişatına ışık tuttu. Bu artışın önüne geçmek için küresel çapta acil eylem planına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Gitgide Artan Küresel Bir Sağlık Tehdidi

Antimikrobiyal direnç, bakterilerin ve diğer patojenlerin antibiyotiklerin etkilerine dayanacak şekilde evrimleşmesi ve standart tedavileri etkisiz hale getirmesiyle ortaya çıkar.

Araştırmaya göre, her yıl bir milyondan fazla insan antibiyotik dirençli enfeksiyonlar sebebiyle hayatını kaybediyor.

Bu durum devam ederse, 2050 yılına kadar her yıl 1,9 milyon kişi ölüm riski yaşayabilir. Antibiyotik dirençli enfeksiyonlar, 2050 yılında toplamda 39 milyon cana mal olabilir.

Aşılama ve enfeksiyon önleme tedbirlerindeki gelişmeler sayesinde, bu tehlike söz konusu olmayabilir. 5 yaş altı çocuklarda durum daha az tehlikeli iken, 70 yaş ve üzeri bireylerde enfeksiyona bağlı duyarlılık daha yüksek.

Enfeksiyona bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu 5 bölge: Batı Sahra Altı Afrika, Tropikal Latin Amerika, Kuzey Amerika, Güneydoğu Asya ve Güney Asya'dır.

Çalışmanın yazarları, sağlık sistemlerinin güçlendirilmesinin, antibiyotiklere erişimin iyileştirilmesinin ve uygunsuz antibiyotik kullanımının azaltılmasının, antibiyotik dirençli enfeksiyona bağlı ölümlerdeki öngörülen artışın önlenmesinde kritik adımlar olduğunu savunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *