26 Kasım 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
HABER.COM
Ara
Haber.com Sağlık Marburg Virüsü Nedir? Ebola Benzeri Marburg Virüsü Belirtileri Neler?

Marburg Virüsü Nedir? Ebola Benzeri Marburg Virüsü Belirtileri Neler?

Marburg virüsü için alarm verildi. Peki, Marburg virüsü nedir? Marburg virüsü belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Marburg virüsü Türkiye’de var mı?

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Afrika ülkesi Ruanda, ilk kez Eylül ayı sonlarında bildirilen "son derece öldürücü" Marburg virüsünün ilk salgınıyla mücadele ediyor.

Perşembe günü itibarıyla Ruanda'da 11 kişinin virüsten öldüğü bildirildi. Sağlık bakanı ülkenin deneysel aşıların ve tedavilerin klinik denemelerine başlayacağını duyurdu.

Marburg Virüsü Nedir?

Marburg, Ebola ile aynı ailedendir, yani Filoviridae ailesinden (filovirüs) virüslerdir. Ebola'dan daha şiddetli olarak tanımlanmıştır.

Virüs, kan damarlarının duvarlarına zarar verebilen bir ateş türü olan hemorajik ateşe neden olur. Bu tür ateşi üreten diğer hastalıklar arasında dang humması ve sarı humma bulunur.

Hhemorajik ateş ölümcül olabilen iç kanamaya neden oluyor.

Virüs ilk olarak 1967 yılında adını aldığı Almanya'nın Marburg adlı bir kasabasında tespit edildi. Aynı zamanda Sırbistan'ın Belgrad kentinde de tespit edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), vaka ölüm oranının yüzde 24 ila 88 arasında olduğunu tahmin ediyor. Ortalama olarak, virüse yakalananların yaklaşık yarısı bundan ölüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir kişi virüse maruz kaldıktan sonra semptomların ortaya çıkması iki ila 21 gün arasında sürebilir.

DSÖ'nün internet sitesinde, kusmuk veya dışkıda kanamaya sıklıkla burun, diş eti ve vajinadan kanamanın da eşlik ettiği belirtiliyor.

Ağır vakalarda, belirtiler ortaya çıktıktan sekiz veya dokuz gün sonra ölüm gerçekleşebilir.

Marburg Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Marburg virüsü belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, kanama ve mide-bağırsak semptomları yer alıyor.

Marburg Virüsü Nasıl Yayılır?

Bazı kişiler, madenlerde ve mağaralarda bulunan ve virüsü taşıyan Rousettus yarasa türüyle temas ettikten sonra Marburg virüsüne yakalandı.

Ancak Ruanda salgınının kaynağı henüz netlik kazanmadı.

Bir kişi virüse yakalandığında, cilt veya mukoza zarları yoluyla vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla virüsü başkalarına bulaştırabilir. DSÖ web sitesi, yatak çarşafları veya giysiler gibi vücut sıvılarıyla kirlenmiş yüzeylerin bile virüsü yayabileceğini belirtti. Virüs havadan bulaşmıyor.

Marburg Virüsü Türkiye’de Var Mı? Nerelerde Yayıldı?

Ruanda Sağlık Bakanlığı, 27 Eylül'de Marburg virüsünün son salgınını doğruladı.

Mevcut salgın şimdiye kadar sadece Ruanda'da bildirildi.

Frankfurt'tan Hamburg'a giden bir trende iki yolcunun virüse yakalandıkları endişesiyle doktorlara başvurması, virüsün Almanya'ya ulaştığı endişesini doğurmuştu.

Ancak yetkililer her ikisinin de PCR testinde negatif sonuç verdiğini duyurdu. 

Virüsün son yıllarda küçük çaplı salgınları da yaşandı; bunların arasında 2021'de Batı Afrika'daki ilk salgın Gine'de, 2022'de Gana'daki ilk salgın ve 2023'te Tanzanya ve Ekvator Ginesi'ndeki ilk salgınlar yer alıyor.

Aşı veya Tedavi Var mı?

Virüse karşı onaylanmış bir aşı veya tedavi bulunmamaktadır.

Ruanda Sağlık Bakanı Sabin Nsanzimana, perşembe günü ülkenin aşı geliştirmek için yarıştığını duyurdu.

DSÖ, bazı aday aşıların üretildiğini bildirdi. Bunlar arasında Uluslararası AIDS Aşı Girişimi (IAVI) ve Ruanda hükümetiyle işbirliği yaptığını söyleyen Sabin Aşı Enstitüsü tarafından geliştirilen aşılar da yer alıyor.

COVID-19'a karşı AstraZeneca aşısını formüle eden Oxford Üniversitesi ekibi, bu yaz Birleşik Krallık'ta Marburg aşı adayının denemelerine COVID aşısına benzer bir teknoloji kullanarak başladı.

Tanı konulan hastaların ağrı kesici ilaçlarla semptomlarının tedavisine derhal başvurmaları ve bol sıvı tüketmeleri gerekiyor.

Marburg hastalığına yakalanmaktan nasıl kaçınabilirsiniz?

Uzmanlar, "Yapılacak en iyi şey, iyi hijyen uygulamaları yapmak ve hasta kişilerle teması sınırlamaktır" dedi.

Virüs belirtileri gösteren kişilerle temas halinde olunduğunda maske takılması ve enfekte olma ihtimali bulunan kişilerle yiyecek paylaşılmaması tavsiyesinde bulunuldu.

Virüse maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, diğer kişilerle temasınızı sınırlayın, semptomlarınızı izleyin ve yerel sağlık çalışanınıza veya sağlık bakanlığı yetkilisine bildirin.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *