Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi" olarak bilinen suç şebekesinin çökertilmesiyle ilgili şoke eden detayları açıkladı.
Çeşitli hastanelerin yenidoğan ünitelerinde faaliyet gösteren çetenin, en az 10 yenidoğanın ölümüne neden olduğu ve etik olmayan uygulamalarla aileleri istismar ettiği iddia ediliyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamada, "İnsanlıktan sapan yapılara karşı kararlılıkla mücadele ediyoruz. Bu tür suçlara karşı mücadelemiz devam edecek ve toplumu tehdit eden unsurlara karşı gerekli tüm önlemleri alacağız. İyilik ve hakikat yolunda ilerlemekten asla vazgeçmeyeceğiz." mesajını paylaştı.
Çeteyle ilgili ilk ihbar, 2023 yılının mart ayında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla geldi. Memişoğlu, 1,5 yıl süren operasyonun, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve yerel yönetimlerle yakın iş birliği içinde yürütüldüğünü doğruladı.
Yenidoğan Çetesi ile Çalışan 10 Hastane İhmal ve Suistimal Nedeniyle Ruhsatını Kaybetti
Memişoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın çetenin yasadışı faaliyetlerine karışan 10 hastanenin ruhsatını iptal ettiğini ayrıntılı olarak anlattı. Ruhsatı iptal edilenler arasında Bağcılar Özel Şafak ve Medilife Sağlık Hizmetleri gibi hastaneler de vardı. Bu hastaneler artık hasta kabul edemiyor ve şu anda bakımları altında olanlar başka tıbbi tesislere transfer ediliyor.
Memişoğlu, "Bu hastaneler, diğerleriyle birlikte, gözetimleri altında böylesine ölümcül bir operasyonun gerçekleşmesine izin verdi. İhmalleri affedilemezdi ve 10 hastanenin ruhsatı geri alındı." diye konuştu.
22 Kişi Gözaltına Alındı
Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine bağlı hastane personeli de dahil olmak üzere şu ana kadar 22 kişinin gözaltına alındığını, soruşturmanın devam etmesiyle daha fazla kişinin tutuklanmasının beklendiğini aktardı.
Bakan Memişoğlu, tutuklananların gerçek sağlık personeli olmadığını, kendilerini sağlık personeli gibi gösteren kişiler olduğunu belirtti.
"Bunlar bizim sağlık çalışanlarımız değil. Bunlar sistemdeki çürük elmalar. Halkımıza karşı bu çürük elmaları sağlık sistemimizden çıkarmak gibi bir görevimiz var." diyen Bakan Memişoğlu, "Tek bir CIMER uygulaması sayesinde bu ağı dağıttık. Vatandaşlarımızın raporları paha biçilemez" diye ekledi.
Soruşturma Devam Ediyor
Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık sisteminin gelişimini sürdüreceğini, benzer olayların yaşanmaması için daha sıkı denetim ve gözetim mekanizmalarının devreye sokulacağını söyledi.
Bebeklerin ölümleriyle bağlantılı olarak doktor, hemşire ve sağlık görevlilerinin de aralarında bulunduğu 18 şüpheli, "taksirle adam öldürme" suçundan 10 yıldan 437 yıl 6 aya kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
Olayla ilgili soruşturma sürüyor.