NASA'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Güneş'e "Güneş Kaşifi" adıyla da bilinen Parker Solar Probe adlı uzay aracı, yıldıza yapılan en yakın uçuşunu başarıyla tamamlayarak Güneş'in yüzeyine 6,1 milyon kilometre mesafeye kadar yaklaştı.
NASA'nın Uzay Aracı Güneş'e En Yakın Uçuşu Gerçekleştirdi
Güneş'in yörüngesine yaklaşmaya başlayan Parker aracından ilk sinyal 26 Aralık akşamı alındı. Bu başarılı uçuş, NASA'nın "Güneş'e dokunma" misyonunun önemli bir adımı olarak kayıtlara geçti. Operasyon ekipleri, 24 Aralık'ta gerçekleşen rekor yakınlıktaki uçuşun başarıyla tamamlandığını doğruladı.
Parker Solar Probe aracı, Güneş atmosferi boyunca saatte 700 bin kilometre hızla hareket ederek kendi hız rekorunu da kırdı. NASA, bu misyonla Güneş'in atmosferini ve güneş rüzgarlarının kaynağını inceleyerek yıldızın manyetik alanıyla plazma dinamiklerini ve bunların Güneş Sistemi üzerindeki etkilerini daha iyi anlamayı hedefliyor.
Parker keşif aracı, Güneş tacı (korona) boyunca ilerleyerek, bu bölgenin neden bu kadar yüksek sıcaklığa sahip olduğunu anlamaya çalışacak. Aynı zamanda, enerjik parçacıkların ışık hızının yarısına nasıl ulaştığını keşfetmek için ölçümler yapacak. Parker Solar Probe, Ağustos 2018'de fırlatılmış olup, 27 Eylül 2023'te saatte 635 bin kilometreyi aşan hızla hareket ederek insan yapımı en hızlı nesne unvanını elde etmişti.