Bundan yıllar önce sosyal medyada başkalarının Instagram hikayeleri en büyük bağımlılığımız olacak denseydi gülüp geçerdik. Ama maalesef günümüzde durum böyle. "Hikâyemi gördün mü" ifadesinin bu kadar yaygın bir ifade olduğu bir dünyada şu soru akla geliyor: Instagram Hikayeleri ve onların hayatımızdaki etkileri ne durumda?
Ağustos 2016'dan beri Instagram hayatımızda. Hikayeler özelliğiyle Snapchat'i ilham almıştı. Instagram, lansmandan bir yıl sonra Stories'de 150 milyon kullanıcıya ulaştı. Bu sayı 2017'nin son çeyreğinde ikiye katlanarak 300 milyona çıktı.
Instagram Hikayeler neden bağımlılık yapıyor?
Instagram Hikayeler her gün katlanarak büyüyen bir kitleye hitap ediyor. Peki bu bağımlılığın asıl sorumlusu kim?
Çoğu kişinin zaten farkında olduğu sosyal medyanın bağımlılık yapıcı niteliklerinin yanı sıra, Instagram Hikayeleri yeni zorlama düzeylerini körüklüyor. Bu hızla ilerleyen bölümler bizi döngüye sokuyor ve dikkat çeken daha kapsamlı bir anlatımla her dokunuşta bizi kendine bağlıyor.
Klinik psikologlar, "Instagram Hikayeleri biraz Netflix bölümlerine benziyor ve tıpkı onlar gibi biz de art arda izlemek zorunda kalıyoruz. Hızlı olmaları, birbiri ardına izlemeyi daha da ilgi çekici hale getiriyor" diyor.
Beynimiz için bir emzik gibi olan bu içerik, bizi gerçekliğin sorumluluklarından diğer sosyal paylaşımlardan daha hızlı bir şekilde uzaklaştırmak için özel olarak tasarlandı.
İkna edici tasarım, bir ürün veya hizmetin özellikleri veya tasarımı aracılığıyla insan davranışını etkilemeye odaklanan psikoloji temelli bir uygulamadır. Kamu sağlığı sektöründen e-ticarete kadar her alanda kullanılıyor.
Şirketler ikna edici bir nevi bağımlılık yaratan bir tasarım dilini kullanıyor. Çağımız şartlarında sıkıntısını gidermek için birçok kişi sosyal medyayı ve özellikle Instagram Hikayeler'ini eğlence aracı olarak görüyor.