22 Kasım 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
HABER.COM
Ara
Haber.com Yaşam Almanya Türk Dönerinin AB'de Tanınmasına Neden İtiraz Ediyor?

Almanya Türk Dönerinin AB'de Tanınmasına Neden İtiraz Ediyor?

Almanya Türkiye'nin dönerinin AB'de tanınmasına neden itiraz ediyor? İşte yanıtı!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türk dönerinin Avrupa Birliği (AB) tarafından geleneksel bir lezzet olarak tanınması yönündeki çabaları Almanya'da itirazlara yol açtı.

Kültürel miras, ekonomik çıkarlar ve mutfak gelenekleri gibi konuları ele alan bu tartışma, Avrupa genelindeki tartışmaları da tetikledi.

Türk Dönerinin AB Tarafından Tanınması Talebine Almanya'dan Sert Yanıt

Türkiye, Nisan 2024'te dönerin Geleneksel Spesiyalite Garantili (TSG) ürün olarak tanınması için Avrupa Komisyonu'na başvuruda bulundu.

Almanya, Türkiye’nin başvurusuna tepki verdi. Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, "Kebap Almanya'ya aittir. Herkes burada nasıl hazırlanacağına ve yeneceğine kendisi karar verebilmeli. Ankara'dan yönergeye gerek yok." diyerek Türkiye’nin başvurusuna karşı çıktı.

Sadece Almanya'daki döner sektörü yıllık yaklaşık 2,6 milyar dolar gelir elde ederken, bu rakam Avrupa genelinde 3,9 milyar dolara ulaşıyor.

Türk göçmenler, 1970'lerde döner kebabı Almanya'ya tanıttı ve pidede salata ve sarımsaklı yoğurt sosuyla servis ederek yerel tatlara uyarladı. Bu Berlin tarzı döner, kültürel değişimi temsil eden bir temel gıda haline geldi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye ve Almanya'ya bir uzlaşma bulmaları için Mart 2025'e kadar süre verdi. Bir anlaşmaya varılamazsa, komisyon nihai bir karar verecek. Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı, 10 diğer kuruluş tarafından desteklenerek, Türkiye'nin önerdiği standartların Alman üreticilere yük getirebileceğini belirtti.

Türkiye ve Almanya anlaşmaya varamazsa, Avrupa Komisyonu konuyla ilgili karar verecek. Sonuç, Avrupa'da döner kebabın geleceğini şekillendirebilir ve geleneksel yiyeceklerin nasıl korunduğuna dair bir emsal oluşturabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *