08 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Yaşam Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Geleneğinin Geçmişi

Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Geleneğinin Geçmişi

Aşure Günü ne zaman idrak edilecek? Aşure geleneğinin geçmişi hakkında merak edilenler ve kutlama tarihleri…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Geleneğinin Geçmişi

Aşure Günü her sene Muharrem ayının onuncu gününe denk gelir ve idrak edilir. İslam inancında, Peygamberlerin hayatının en önemli olaylarının yaşandığı dönemde aşure tatlısı yapılmış ve dağıtılmıştır. Tüm Müslümanların Muharrem ayının onuncu günü hep birlikte tattığı aşure tatlısının İslam dünyasında yeri ve anlamı büyüktür. Günümüzde de evlerde ve dükkanlarda kazanlarca aşure yapılır ve hayır için dağıtılır.

Aşure Günü Ne Zaman?

Muharrem ayının onuncu gününde idrak edilen Aşure Günü, Arapça'da 'on' anlamına gelen 'aşara' kelimesinden türemiştir. Tarihte Hazreti Nuh Peygamber'in gemisinin tufandan kurtulduğu, Hazreti Musa Peygamber'in Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması, Hazreti Adem Peygamber'in tövbesinin kabul edildiği, Hazreti Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Hazreti İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazreti İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazreti Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hazreti İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının şehit edildiği "Kerbela olayı" aynı güne rastlamaktadır.

Müslümanlar bu sebeple her sene Muharrem ayının onuncu günü nafile orucu tutar ve aşure yaparak dağıtır. Hazreti Nuh'un çağrısı üzerine gemiye binerek kurtulanların aşure tüketmesi nedeniyle o tarihten bu yana aynı gün Aşure Günü olarak idrak edilmektedir.

Bu yıl Aşure Günü 16 Temmuz 2024 Salı günü idrak edilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İzmir, Manisa ve Çanakkale'de Orman Yangını! 3 Kişi Hayatını Kaybetti

İzmir, Manisa ve Çanakkale'de Orman Yangını! 3 Kişi Hayatını Kaybetti

Sponsorlu bağlantılar