Uzmanlar, çözümün yalnızca çevrimiçi geçirdiğimiz zamanı azaltmak olmadığını söylüyor. Bunun yerine, sosyal medyayı kullanmanın bizi nasıl hissettirdiğine ve hayatlarımızı ve ilişkilerimizi nasıl etkilediğine odaklanmalıyız.
Bu, sosyal medyayı daha bilinçli bir şekilde kullanmaya yardımcı olmak için alışkanlıklarımızı gözden geçirmek anlamına geliyor.
Bunu başarmanıza yardımcı olacak beş adım şunlardır:
Sağlıklı Sosyal Medya Kullanımı İçin 5 İpucu
1. Kullanımınızı takip edin. Uzmanlar, ilk adımın sorunu teşhis etmek olduğunu söylüyor. Bu, sosyal medyada ne kadar zaman harcadığınızı bilmeniz gerektiği anlamına geliyor. Uzmanlar, sosyal medya kullanımınızı saniye saniye takip etmek için bir uygulama kullanmanızı öneriyor.
2. Kimi ve neyi takip ettiğiniz konusunda seçici olun. Uzmanlar, "İlham veren, bizi etkileyen ve bizi önemsediğimiz fikirlere ve insanlara bağlayan hesapları takip edin" diye öneriyor. Sizi güvensiz veya üzgün hissettiren hesapları takip etmeyi bırakın.
3. Daha fazla farkındalıkla gezinin. Bazı insanlar, insanların sosyal medya akışlarına algısal olarak bakıyorlar. Sosyal medya akışlarının "başkalarının hayatlarının en önemli anları" olduğunu unutmayın. Her görüntünün başkalarının daha mutlu olduğunun ve daha iyi hayatlar yaşadığının kanıtı olduğu duygusuyla gezinmeyin. Belirli bir hesabın rutin olarak güvensizlik duygularını tetiklediğini fark ederseniz, akışınızın ruh sağlığınızı destekleyen içeriklerle dolması için o hesapları sessize almayı veya takipten çıkmayı düşünün.
4. Bağlantıyı kesmek için zaman ayırın. Uzmanlar, "Hayattaki birçok şey gibi, ölçülü olmak da önemlidir" diyor. Sosyal medyayı aktif olarak kontrol etmemek için bir zaman dilimi seçin. Telefonunuzu ve diğer cihazlarınızı başka bir odada tutun, böylece onları elinize alma cazibesine kapılmayın.
5. Sosyal medyayı bilinçli kullanın. Uzmanlar, sosyal medyayı sağlıklı bir şekilde kullanmanın, onu aile zamanı, iş, egzersiz ve diğer ilgi alanları gibi hayatınızın diğer bölümlerini destekleyecek şekilde kullanmak anlamına geldiğini söylüyor.
Uzmanlar, "Ekranlar sosyalleşmek için bir can simidiydi" diyor. "Ancak aynı zamanda bir koltuk değneği de olabilirler."