Bakan Bayraktar'dan Somali'de Gaz ve Petrol Arama Çalışmalarına Dair Açıklama

Enerji Bakanı Bayraktar, "Petrol ve doğalgaz aramacılığında yeni dönem başlıyor" diyerek Somali'deki çalışmalar hakkında yeni detayları paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ekim'de Somali açıklarına doğru yola çıkan Oruç Reis gemisinin uğurlama törenine katılmıştı.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin Somali'ye gönderilmesinin, Türkiye'nin denizlerdeki doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerinde yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.

Uluslararası Arenadayız

Bayraktar, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, "Kazandığımız deneyim ve güçlü altyapımızla artık uluslararası arenadayız. Kaynak çeşitliliğimizi artırarak enerjide tam bağımsız olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

Somali Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Harcanmamış enerji potansiyeli bakımından zengin olan Somali, bu olayı tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendiriyor ve Türkiye'ye verdiği kararlı destekten dolayı derin şükranlarımızı sunuyoruz." denildi.

Girişimin Somali'yi daha büyük ekonomik kalkınmaya ve daha güçlü bir enerji sektörüne doğru ilerletmesi hedefleniyor.

Oruç Reis, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Somali Petrol ve Mineral Kaynakları Bakanlığı arasında mart ayında imzalanan anlaşma kapsamında Somali sularında sismik araştırmalar yapacak.

Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, geminin bu ayın sonlarında Somali açıklarına ulaşarak Türkiye'nin arama ruhsatı aldığı üç bölgede sismik araştırma yapması planlandığı belirtildi.

Somali açıklarında 3 boyutlu sismik çalışmalar yapılacak.

Bakanlık, yaklaşık yedi ay sürmesi beklenen görevin hem petrol hem de doğal gaz için sismik veri toplamayı içereceğini de belirtti. Bu veriler, potansiyel sondaj sahalarını belirlemek için Türkiye'nin başkenti Ankara'da analiz edilecek.

Bakan Bayraktar, 5 Ekim'de Sao Tome ve Principe Altyapı ve Doğal Kaynaklar Bakanı Jose Do Nascimento Carvalho De Rio ile iki ülke arasındaki enerji iş birliğini geliştirmek amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı.

İLGİLİ HABERLER