Türkiye'nin Tropikal Meyve İhracatında Yüzde 12 Artış: 11 Milyon Dolar Gelir Sağlandı

Türkiye'nin tropikal meyve ihracatında 2024'ün ilk yarısında büyük bir artış olduğu açıklandı. Detaylar haberimizde...

Türkiye'nin tropikal meyve ihracatında 2024'ün ilk yarısında büyük bir artış kaydedildi. Temmuz ayı itibarıyla, Türkiye, ananas, avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), guavo armudu, mangost, kivi, çarkıfelek, karambola, yaban mersini ve hindistan cevizi gibi ürünlerin de bulunduğu tropikal meyve ihracatından 11 milyon 793 bin dolar gelir elde etti. 

Ortaya çıkan rakamlar, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12'lik bir artış anlamına geliyor. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı, Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'nin tropikal meyve ihracatındaki büyümeye dikkat çekti. 

2018 yılında 4 milyon dolar olan tropikal meyve ihracatının, 2023'te 23 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Bu yıl sonunda 25 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi. Birleşik Krallık'ın 2024'ün ilk yarısında en fazla ihracat yapılan ülke olduğunu da belirtti. 

Birleşik Krallık'a yapılan ihracat, geçen yıl 806 bin dolardan 2 milyon dolara çıktı. Romanya'ya 1 milyon dolarlık, Rusya'ya ise 1,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Kivi ihracatında Romanya önde gelirken, Birleşik Krallık yaban mersini ve mango ihracatında birinci sırada yer aldı.

İLGİLİ HABERLER